Ανασκόπηση πρακτικών διαχείρισης συγκρούσεων δραστηριοτήτων στα πλαίσια του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού - Παπαντωνίου, Αθανασία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής με τη συμμετοχή και συνεργασία διοικητικών, επιστημονικών φορέων και των χρηστών του περιβάλλοντος, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων οικοσυστημάτων και πόρων. Η έννοια του ΘΧΣ αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου, η οποία επιλύει τα προβλήματα που παρατηρούνται σε αυτόν, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα των πόρων και προάγοντας την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η κριτική σύγκριση πρακτικών Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού οι οποίες έχουν εφαρμοστεί επιτυχημένα σε θαλάσσιους χώρους της Ευρώπης και η δημιουργία ενός θεωρητικού σεναρίου για τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στον Κυπριακό Θαλάσσιο Χώρο. Ειδικότερα πρόκειται να εξεταστούν οι υφιστάμενες δραστηριότητες οι οποίες λαμβάνουν χώρα στον Κυπριακό Θαλάσσιο Χώρο και να αναγνωριστούν πιθανές συμβατές και μη συμβατές χρήσεις μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου.
Keywords: Θαλάσσιος χωροταξικός; Οικοσύστημα; Αειφόρα διαχείριση