Δημιουργία σχετικών βαθυμετρικών χαρτών με χρήση πολυφασματικών εικόνων - Σάββα, Σάββας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Δημιουργια Σχετικων Βαθυμετρικων Χαρτων με Χρηση Πολυφασματικων Εικονων», εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα από την παρούσα εργασία έγινε η δημιουργία χαρτών σχετικού βάθους με χρήση πολυφασματικών εικόνων από τον δορυφόρο Sentinel-2. Οι περιοχές μελέτης οι οποίες επιλέχθηκαν ήταν η θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού και η θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας όπου συμπεριλαμβάνονταν και τα λιμάνια των περιοχών στις εικόνες. Τα αρχικά βήματα ήταν η επεξεργασία της εικόνας με βάση τριών μεθόδων, της μεθόδου Ανάλυσης Κυρίων Συνιστωσών, της Ανάλυσης Ανεξάρτητων Συνιστωσών και της Λογαριθμικής Μεθόδου έτσι ώστε να εκτιμηθεί το βάθος και να διορθωθούν κάποια σφάλματα όπως το λαμπύρισμα της θάλασσας. Ακολούθως έγινε η εξαγωγή των αποτελεσμάτων των οποίων προέκυψαν από τις εκάστοτε μεθόδους και πραγματοποιήθηκε η εύρεση της διατομής του πυθμένα στις περιοχές μελέτης. Αφότου βρέθηκε η διατομή του πυθμένα των περιοχών μελέτης τότε ακολούθησε η δημιουργία των χαρτών οι οποίοι απεικονίζουν το σχετικό βάθος στις εκάστοτε περιοχές.
Keywords: Βαθυμετρικοί χάρτες; Sentinel-2; βαθυμετρία