Επίδραση του χρόνου έναρξης των αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων στην έκβαση ασθενών με σηπτικό σοκ - Ραφίκ Γκιλ, Ραφαέλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η σήψη και το σηπτικό σοκ αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης και αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΜΕΘ. Η έγκαιρη ανίχνευση και η άμεση αναστροφή της υποαιμάτωσης των ιστών που συμβαίνει στο σηπτικό σοκ είναι βασικά στοιχεία για την αντιμετώπιση του. Τα αγγειοσυσπαστικά είναι σε θέση να επιφέρουν άρση της ιστικής υποάρδρευσης και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν την έναρξη τους στην πρώτη ώρα διαχείρισης του σοκ όταν η υπόταση δεν διορθώνεται. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί αν η πιο έγκαιρη χορήγηση αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων σε ασθενείς με σηπτικό σοκ μπορεί να επιφέρει αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και καλύτερη διαχείριση του σοκ τους, σε σχέση με την καθυστερημένη χορήγηση. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane Library και Google Scholar με λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά με τη χρήση των συνδέσμων AND και OR για περιορισμό των αποτελεσμάτων. Η αναζήτηση έγινε κατά την περίοδο Νοέμβριος 2021- Ιανουάριος 2022. Τέθηκαν επίσης προκαθορισμένα κριτήρια εισδοχής και αποκλεισμού για περεταίρω περιορισμό αποτελεσμάτων και για επιλογή των καταλληλότερων ερευνητικών μελετών που συνδέονται με το θέμα. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2014-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η έγκαιρη έναρξη των αγγειοσυσπαστικών σε ασθενείς με σηπτικό σοκ μπορεί να αποκαταστήσει νωρίτερα την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον όγκο ενδοφλέβιων υγρών που απαιτούνται για ανάνηψη, να συμβάλει σε προτιμότερη κάθαρση του γαλακτικού οξέος και να μειώσει τη θνητότητα των ασθενών. Συμπεράσματα: Η πιο έγκαιρη χορήγηση αγγειοσυσπαστικών σε ασθενείς με σηπτικό σοκ φαίνεται να είναι ασφαλής και να επιφέρει αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών και καλύτερη διαχείριση του σοκ τους, σε σύγκριση με την καθυστερημένη χορήγηση.
Keywords: Σήψη; Σηπτικό σοκ; Αγγειοσυσπαστικά; Έγκαιρη χορήγηση αγγειοσυσπαστικών; Προσδόκιμο επιβίωσης; Septic shock; Vasopressors; Early vasopressors administration; Early norepinephrine use; Clinical outcomes; Mortality