Η ναυτιλιακή φορολογία και η βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας - Ξενοφώντος, Ήρα (My University, 2023)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή είναι προϊόν συνδυασμού και κατανόησης δύο κυρίαρχων και πολύπλοκων κλάδων, αυτών της Ναυτιλίας και της Φορολογίας, στην οποία και μελετήθηκαν οι διάφοροι φόροι που παρουσιάζονται στον τομέα της Ναυτιλίας με εστίαση τα κυπριακά ναυτιλιακά δρώμενα, καθώς και η σύνδεση τους με την ανάγκη ύπαρξης μιας πιο βιώσιμης ναυτιλιακής βιομηχανίας λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά και δυσάρεστα προβλήματα που επικρατούν στην σύγχρονη εποχή, τα οποία μαστίζουν δυσμενώς και καθημερινά τον τομέα της Ναυτιλίας όλο και περισσότερο. Η παρούσα διατριβή εκπονήθηκε στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Δρ. Ελένη Καλότυχου. Η παρούσα διατριβή συνιστάται από την σημασιολογική και ιστορική ανασκόπηση της Ναυτιλίας και το ρόλο που διαδραματίζει αυτός ο κλάδος στην Κύπρο. Εν συνεχεία, γίνεται μια πιο ειδική ερμηνευτική και ιστορική επεξήγηση της Φορολογίας σε σχέση με τη μέγιστη πλεονάζουσα σημασία που επιφέρει στην Κυπριακή Ναυτιλία. Περαιτέρω, αναλύονται οι κυπριακοί φόροι που εντοπίζονται στο τομέα της Ναυτιλίας με κυριότερη έμφαση στο Φόρο Χωρητικότητας, πιο συνοπτικά στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, στον Εταιρικό Φόρο και στον Πράσινο Φόρο και αυτοί περιγράφονται μαζί με τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, γίνεται λεπτομερής αναφορά στη βιωσιμότητα της Ναυτιλίας, στα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ναυτιλιακή βιομηχανία, στη πρόταση λύσεων και στην υιοθέτηση στρατηγικών για την επίλυση των προβλημάτων αυτών καθώς και στον ουσιώδες ρόλο που διαδραματίζουν το περιβάλλον, η κοινωνία και η εταιρική διακυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Εν κατακλείδι, η παρούσα διατριβή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της απόδοσης των χωρών για την κλιματική αλλαγή, την εξαγωγή συμπερασμάτων και εισηγήσεων για μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον Ναυτιλία.
Keywords: Ναυτιλία; Φορολογία; Βιωσιμότητα; Κύπρος