Αποστράγγιση και αποχέτευση οδών και οδοστρωμάτων - Kυπριανού, Φοίβη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της αποστράγγισης και αποχέτευσης οδών και οδοστρωμάτων, η οποία εντάσσεται στον κλάδο της Οδοποιίας. Στόχος της έρευνας, είναι η παρουσίαση της λειτουργίας της αποστράγγισης και αποχέτευσης των υδάτων σε οδούς και οδοστρώματα, αλλά και η σημασία της, αφού είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της Οδοποιίας όσον αφορά την αντοχή του οδοστρώματος στο χρόνο και την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Η ανάγκη της κατασκευής των έργων αυτών φαίνεται έντονα από την επίδραση του νερού στο οδόστρωμα. Ένα από τα αρχικά σημεία που αναδεικνύονται στη μελέτη είναι η ανάλυση αφενός της μορφής του συστήματος αλλά και η λειτουργία του. Για την αποπεράτωση κατασκευής ενός έργου αποστράγγισης, επιβάλλεται, αρχικά, ο προσδιορισμός της υδρολογικής μελέτης της περιοχής για την εκτίμηση της παροχής των όμβριων υδάτων από τις λεκάνες απορροής και στην συνέχεια ο υδραυλικός σχεδιασμός που αποσκοπεί στην διοχέτευση του υδατορέματος εντός τους περιοχής του οδοστρώματος σε περίπτωση βροχόπτωσης. Στη συνέχεια, αναλύεται ένα από τα πιο σημαντικά έργα αποστράγγισης και αποχέτευσης, ο οχετός. Η εμφάνιση του στα έργα οδοποιίας είναι αρκετά συχνή, αφού προσφέρει λύσεις, κυρίως για τη διασταύρωση ρεμάτων με τις οδούς. Συγκεκριμένα, στην εργασία περιγράφονται χαρακτηριστικά των οχετών αλλά και παράμετροι της λειτουργίας του. Στο τελευταίο στάδιο της μελέτης, παρουσιάζεται η εφαρμογή οχετών σε υφιστάμενο παρακαμπτήριο δρόμο, σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, για σκοπούς βελτίωσης και αναβάθμισης. Εφαρμόζονται οι μεθοδολογίες που κατατάσσονται στον πρώτα δύο κεφάλαια της μελέτης, έτσι ώστε να σχεδιαστούν οι οχετοί σε προτεινόμενα σημεία. Τα αποτελέσματα των διαστάσεων, συμπληρώνονται με εφαρμογή μεθόδων, χρήση πινάκων και διαγραμμάτων.
Keywords: Pavement; Drainage; Οδόστρωμα; Αποχέτευση