Συνόρθωση τοπικού δικτύου στην περιοχή Βασιλικού Λάρνακας - Κανάρης, Γιάννης (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η ίδρυση, μέτρηση και συνόρθωση ενός 3Δ γεωδαιτικού δικτύου ελέγχου στην περιοχή του Βασιλικού κοντά στο Μαρί επαρχία Λάρνακας . Το τοπικό δίκτυο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικής μελέτης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη βιομηχανική περιοχή της Λάρνακας. Στα πρώτα δυο κεφάλαια της πτυχιακής μελέτης πραγματοποιείται επισκόπηση των τεσσάρων συστημάτων GNSS με έμφαση στο αμερικανικό GPS. Στα επόμενα δυο κεφάλαια μαθαίνουμε βασικά χαρακτηριστικά για τις κεραίες των δεκτών που χρησιμοποιούνται για επίγειες μετρήσεις και για τα διαφορά σφάλματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια του εντοπισμού. Εν’ συνέχεια τα επόμενα δυο κεφάλαια επεξηγούν τις διάφορες τεχνικές μετρήσεων GPS που υπάρχουν όπως στατικός εντοπισμός, κινηματικός, επίσης ξεκινάμε να μαθαίνουμε περί διαφορικού GPS όπως απλές, δίπλες και τριπλές διάφορες, σταθμούς CORS και CYPOS. Τα τελευταία κεφάλαια εστιάζονται στην επεξήγηση συνόρθωσης των τοπικών δικτυών, την μεθοδολογία και αποτελέσματα του τοπικού δικτύου που υλοποιήθηκε για σκοπούς της πτυχιακής μελέτης. Για την ίδρυση τοπικού δικτύου κατασκευάστηκαν πέντε μόνιμοι σταθμοί για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής της Λάρνακας. Με την τεχνική του στατικού εντοπισμού έγινε ο προσδιορισμός της 3Δ τους θέσης, και με την χρήση του μονίμου σταθμού GNSS CYPOS Λεμεσού είχαμε λύσεις σε πραγματικό χρόνο. Η μετέπειτα επεξεργασία στο γραφείο για σκοπό συνόρθωσης του δικτύου έγινε με την χρήση του λογισμικού προγράμματος Trimble Business Center και την χρήση δεδομένων από το κτηματολόγιο.
Keywords: GPS; Συνόρθωση; Δίκτυο; Στατικός εντοπισμός; GNSS; GPS; Adjustment; Network; Static GPS; GNSS