Η σχέση της χρήσης κάνναβης στην εφηβική περίοδο με την εμφάνιση καταθλιπτικής διαταραχής κατά την ενήλικη ζωή - Κιτρομηλίδου, Έλενα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Είναι γνωστό πως οι έφηβοι αποτελούν ένα πιο ευάλωτο πληθυσμό για την έναρξη χρήσης μαριχουάνας. Η χρήση μαριχουάνας κατά την εφηβική περίοδο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες στην ψυχική υγεία των εφήβων κατά την ενηλικίωση τους ή και γρηγορότερα. Σκοπός: Η διερεύνηση του κατά πόσο η εφηβική χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης ή κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής αγγλικής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (EMBASE, PUBMED, CI-NAHL,EBSCO) με λέξεις κλειδιά (cannabis ή marijuana) και (depression ή depressive symptoms) και (adolescents ή teenagers) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Η αναζήτηση αγγλικής βιβλιογραφίας οδήγησε σε 610 μελέτες με περιορισμένο χρονικό διάστημα 2017-2023. Για την επιλογή των άρθρων λήφθηκαν υπόψη κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμού: ερευνητικά άρθρα σχετικά με το θέμα διερεύνησης, ερευνητικά άρθρα που να αφορούσαν έφηβους χρήστες μαριχουάνας και ερευνητικά άρθρα τα οποία ήταν σε πλήρη μορφή. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2022-2023, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η εφηβική χρήση κάνναβης αποτελεί μια πράξη που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη κατά την ενήλικη ζωή. Αυτή η θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εφηβική χρήση κάνναβης και την κατάθλιψη είναι στατιστικά σημαντική στις 7 από τις 8 μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν. Συμπεράσματα: Η εφηβική χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με την εμφάνιση κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή όμως αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνηση λόγω ποικίλων συγχιτικών παραγόντων που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα.
Keywords: Κάνναβη; κατάθλιψη; καταθλιπτικά συμπτώματα; εφηβεία; ενηλικίωση; μελέτες κοορτής; Cannabis; depression; depressive symptoms; adolescence; adulthood; cohort studies