Η κοινωνική ταυτότητα στα online κοινωνικά δίκτυα - Τρίκκη, Άννα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Το διαδίκτυο είναι πλέον ένας χώρος όπου περνούμε πολλές ώρες από τον ελεύθερο μας χρόνο και καταλαμβάνει πλέον μεγάλο μέρος της ζωής μας όσον αφορά τις καθημερινές διεργασίες που επιτελούνται σε αυτό. Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται ένας χώρος συνεύρεσης ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Εξετάζοντας την διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας παρατηρούμε πως επιτελείτε από την αλληλεπίδραση μας με κοινωνικές ομάδες. Έτσι αφού αυτή η διαδικασία προσφέρεται και online δομείται μια κοινωνική ταυτότητα στα online κοινωνικά δίκτυα. Στην παρούσα ερευνητική εργασία θα εστιάσω το ενδιαφέρον μου στη μελέτη των επιδράσεων που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα, στη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα θα εξετάσω τις μορφές των κοινωνικών ταυτοτήτων που έχουν τα άτομα στην πραγματική ζωή και διαδικτυακά για να διευκρινίσουμε κατά πόσο συσχετίζονται, με στόχο τον εντοπισμό των πιθανών διαφορών ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, εντός και εκτός του διαδικτύου. Αυτό θα επιτευχθεί και από την εξέταση των σχέσεων των υποκειμένων της έρευνας απέναντι στην χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων και των αντιλήψεων τους σχετικά με τις νέες συνήθειες που πιθανόν να έχουν εισαχθεί στην καθημερινή τους αλληλεπίδραση από τα δίκτυα. Η αναγκαιότητα της μελέτης μου εντοπίζεται στην ανάγκη ενίσχυσης των ερευνών για τις επιδράσεις των κοινωνικών δικτύων στην ζωή και την κοινωνική ταυτότητα του κάθε ατόμου. Όπως επίσης θα μελετήσω το θέμα της κοινωνικής ταυτότητας και των κοινωνικών δικτύων καθώς και των επιδράσεων της ομάδας στην κοινωνία ως σύνολο από ομάδες ατόμων, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μεταφέρουν μέσω της επικοινωνίας διαδικτυακά, μια μορφή κουλτούρας
Keywords: Social networks; Internet; Κοινωνικά δίκτυα; Διαδίκτυο