Παράγοντες που καθορίζουν και διαμορφώνουν τους ναύλους των φορτίων σε κοντέινερς - Νεοφύτου, Μαρία (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή - Μετά το 1995, εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης της ναυπηγικής βιομηχανίας, υπήρξε ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα με έλλειψη εφοδιασμού των αγορών, λόγω της ανάπτυξης μεγάλων πλοίων για την παγκόσμια ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων. Έκτοτε, το περιβάλλον των επιχειρήσεων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως κατέστη ιδιαίτερα ανταγωνιστικό λόγω των χρηματοπιστωτικών κρίσεων του 2008 και του 2012 και με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας από το 2015. Σκοπός – Σκοπός της παρούσης εργασίας, αναφέρεται σχετικά η συλλογή, συζήτηση και την ανάλυση των δεδομένων για τους παράγοντες που καθορίζουν την διαμόρφωση των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (container ships) στις μέρες μας Υλικά – Μέθοδος – το ερωτηματολόγιο της έρευνας, αποτελείται από σχετικά μέρη και είναι ανώνυμο. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και η διάρκεια παράθεσης των απαντήσεων, αναφέρεται περίπου σε 15 λεπτά. Αντίστοιχα σημειώνεται πως στους ερωτηθέντες είχε δοθεί συνοδευτικό έντυπο με σαφείς οδηγίες συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου για διευκόλυνση στη συμπλήρωσή του. Τα ερωτηματολόγια που παραδόθηκαν στους ερωτηθέντες, αποτελούνται από κλειστού τύπου ερωτήσεων. Δείγμα – Ο πληθυσμός της παρούσας έρευνας αποτελείται από τους εξήντα (60) άτομα εργαζόμενοι σε ναυτιλιακή επιχειρηση που ερωτώνται για τους παράγοντες που καθορίζουν την διαμόρφωση των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (container ships) στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, το δείγμα της έρευνας, αποτελείται απο 31 άνδρες και 29 γυναίκες. εργαζόμενες στις εν λόγω επιχειρήσεις, έγγαμοι ή άγγαμοι αντίστοιχα. Βασικά Συμπεράσματα – το 36,7% των εργαζομένων συμφωνούν με την άποψη ότι το ύψος του ναύλου των πλοίων μεταφοράς container εξαρτάται από το προϊόν που μεταφέρουν τα container, το 35% ούτε συμφωνούν αλλά ούτε και διαφωνούν, το 23,3% διαφώνησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το υπόλοιπο 5% διαφώνησαν επίσης και το 40% των εργαζομένων ούτε συμφωνούν αλλά ούτε και διαφωνούν με την άποψη ότι το ύψος του ναύλου των πλοίων μεταφοράς container εξαρτάται από την διάρκεια του ταξιδιού, το 36,7% συμφώνησαν και το υπόλοιπο 23,3% συμφωνούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Keywords: Ναύλοι; Πλοία; Εμπορευματοκιβώτιο; Containers; Containerships; Θαλάσσια Μεταφορά; Ζήτηση; Προσφορά; Τιμές