Μετανάστευση, ανεργία και ΑΕΠ - Δημητρίου, Ελένη (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η μελέτη αυτή ασχολείται με την επίδραση που έχουν μεταξύ τους η μετανάστευση, η ανεργία και το ΑΕΠ, σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2000-2011. Ο λόγος που με οδήγησε στο να εξετάσω αυτή την σχέση είναι τα όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με την οικονομική κρίση, την υψηλή ανεργία και τους χιλιάδες ανθρώπους που μεταναστεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Χρησιμοποιώντας το Vector Autoregressive Model (VAR model) εξέτασα αν επηρεάζει η μια μεταβλητή την άλλη και συγκεκριμένα αν υπάρχει εξάρτηση και συσχέτιση μεταξύ μετανάστευσης, ανεργίας και ΑΕΠ, καθώς και το Granger-Causality test για να δω την αιτιότητα που έχουν μεταξύ τους αυτές οι τρεις μεταβλητές. Επίσης, έχω κάνει έλεγχο στασιμότητας για να δω αν υπάρχει στασιμότητα μεταξύ των μεταβλητών, καθώς και έλεγχο χρονολογικών υστερήσεων ο οποίος είναι χρήσιμος για να βρούμε την τάξη του μοντέλου VAR. Τα αποτελέσματα που βρήκα σχετικά με την σχέση που έχουν η μετανάστευση, η ανεργία και το ΑΕΠ είναι ότι η ανεργία επηρεάζεται από την μετανάστευση και από το ΑΕΠ. Το ΑΕΠ επηρεάζεται από την ανεργία αλλά όχι από την μετανάστευση, ενώ η μετανάστευση δεν επηρεάζεται από καμία μεταβλητή. Επίσης, βρήκα ότι η ανεργία και η μετανάστευση έχουν αμφίδρομη σχέση αιτιότητας, όπως και η ανεργία με το ΑΕΠ έχουν επίσης αμφίδρομη σχέση αιτιότητας. Σε αντίθεση όμως με την μετανάστευση και το ΑΕΠ που έχουν μονόπλευρη σχέση αιτιότητας, αφού μόνο το ΑΕΠ αιτιάται της μετανάστευσης.
Keywords: Μετανάστευση; Ανεργία; ΑΕΠ