Χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού σαν χορτοδοτικό φυτό στην διατροφή μηρυκαστικών και στην παραγωγή γάλακτος - Ζάου, Γεώργιος (My University, 2024)
Η χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού, Pisum Sativum, στη διατροφή των μηρυκαστικών ζώων είναι το θέμα της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης και ενέργειας για τα μηρυκαστικά, προσφέροντας πλήθος πλεονεκτημάτων που μπορεί να συνοψιστούν: (α) υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι εύπεπτη και πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, (β) η υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτή κυτταρίνη, που συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μειώνοντας τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών στ α μηρυκαστικά, (γ) οφέλη στην παραγωγή και ποιότητα γάλακτος, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες με τη συμπερίληψη του μπιζελιού στη διατροφή μηρυκαστικών (δ) είναι μια καλλιέργεια που ενθαρρύνεται για εναλλακτικά συστήματα παραγωγής μιας και δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και μειώνει την ανάγκη για εισαγωγής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Ωστόσο, στην χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού μπορεί να υπάρχουν και ορισμένες δυσκολίες όπως το υψηλό κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Keywords: Κτηνοτροφικό μπιζέλι; Χορτοδοτικό φυτό; Διατροφή μηρυκαστικών; Εναλλακτική ζωοτροφή; Forage pea; Herbaceous plant; Alternative feed; Ruminant feed