Οπαδισμός και Βία στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο - Αθηνοδώρου, Ευριπίδης (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2021)
Η οπαδική βία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το χώρο του ποδοσφαίρου με άμεσους εμπλεκόμενους τους οπαδούς των ομάδων οι οποίοι κάτω από διάφορες συνθήκες εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και συμπλοκές τόσο με τους αντίπαλους οπαδούς αλλά και με τους διάφορους φορείς. Η συγκεκριμένη έρευνα προσπαθεί να εξετάσει τον οπαδισμό από τη σκοπιά των ίδιων των οπαδών. Τι σημαίνει να είναι κάποιος οπαδός και το βαθμό ταύτισης με μία ομάδα. Πόσο στενή σχέση μπορεί να έχει κάποιος με την ομάδα του αλλά και πόσο φανατικός μπορεί να γίνει κάποιος. Μελετά τις μορφές βίας οι οποίες παρατηρούνται στα γήπεδα αλλά και έξω από αυτά, το νόημα και τον αντίκτυπο των επεισοδίων για τους οπαδούς και τους σημαντικότερους λόγους που ευνοούν την πρόκληση επεισοδίων σύμφωνα με την άποψη των οπαδών. Τέλος, καταπιάνεται με τις εισηγήσεις και απόψεις των οπαδών για πιθανές προοπτικές βελτίωσης που προκύπτουν στα ζητήματα βίας μεταξύ των οπαδών αλλά και ιδέες για το πώς μπορεί το Κυπριακό ποδόσφαιρο να ορθοποδήσει. Για την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων έχει επιλεχθεί η μέθοδος των συνεντεύξεων. Το δείγμα αποτέλεσαν 18 οπαδοί κυπριακών ομάδων ηλικίας 22-35 ετών. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι οπαδοί διατηρούν μία πολύ στενή σχέση με την ομάδα τους, σχέση την οποία έχουν αποκτήσει από τα παιδικά τους χρόνια πηγαίνοντας στο γήπεδο και είναι εμφανώς επηρεασμένοι από τις πολιτικές πεποιθήσεις πολιτικές ιδεολογίες που πρεσβεύουν τα σωματεία που υποστηρίζουν και συνδέονται με το ποδόσφαιρο. Υποδεικνύουν την αστυνομία ως σημαντικό αίτιο για την ύπαρξη επεισοδίων και στη συνέχεια τη κακή διαιτησία, την εμπλοκή παραγόντων και τα στημένα παιχνίδια. Η βία μπορεί να είναι λεκτική, με χρήση υβριστικών συνθημάτων, τραγουδιών, καθώς και σωματική με την άμεση εμπλοκή των οπαδών. Μέσα από τα ευρήματα αναδύονται σημαντικές πεποιθήσεις και εισηγήσεις των οπαδών για αρμονική συνύπαρξη οπαδών και φορέων για μια εύρυθμη διεξαγωγή των αγώνων και για εξυγίανση του Κυπριακού ποδοσφαίρου.
Keywords: Oπαδική βία; Oπαδός; Κυπριακό ποδόσφαιρο; Violence; Hooliganism