Samsung και Apple: Αναλύοντας τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση των ηγετών της τεχνολογίας και η επίδραση των εξωτερικών και ενδοεπιχειρησιακών παραγόντων στην απόδοση τους - Παπαδόπουλος, Θεόδωρος (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση που έχουν οι εξωτερικοί και ενδοεπιχειρησιακοί παράγοντες στην απόδοση των δύο εταιριών ηγετών της τεχνολογίας, της Samsung και της Apple, αναλύοντας τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση αυτών των δύο εταιριών. Αρχικά μέσα από τα μοντέλα PORTER, PESTEL και SWOT αλλά και των θεωριών ηγεσίας κόστους και διαφοροποίησης γίνεται μια πλήρη ανάλυση / εξέταση των στρατηγικών των εταιριών και το πώς μπορούν να επιτύχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια με τη χρήση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων γίνεται λογιστική και χρηματοοικονομική ανάλυση των δύο εταιριών αλλά και σύγκριση μεταξύ τους. Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη είναι πως ανάλογα με τις στρατηγικές πολιτικές των εταιριών, τα χρηματοοικονομικά τους χαρακτηριστικά / επιδόσεις, όπως περιγράφονται από τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών δεικτών, ποικίλουν. Φαίνεται η Samsung να υπερτερεί σε θέματα φερεγγυότητας και ρευστότητας ενώ η Apple σε λειτουργικό επίπεδο και στη κερδοφορία.
Keywords: Ενδοεπιχειρησιακοί παράγοντες; Samsung; Apple; Χρηματοοικονομική πληροφόρηση; PORTER; PESTEL; SWOT; Ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις; Χρηματοοικονομική ανάλυση