Φωτογραφία ντοκουμέντου - Σπύρου, Γεωργία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η φωτογραφία ντοκουμέντο αποτελεί ένα είδος φωτογραφίας που διαφέρει από τα υπόλοιπα ως προς την ιδεολογία μου. Βασικό θέμα αποτελεί ο άνθρωπος και οι σχέσεις του με την κοινωνία ενώ πολλές φορές στόχος του είναι να επηρεάσει και να αλλάξει καταστάσεις. Το είδος αυτό που ονομάζουμε ντοκουμέντο εξελίχθηκε μέσα από το πέρασμα του χρόνου ως ένα από τα πιο ισχυρά και αξιόπιστα μέσα παρουσίασης, απεικόνισης αλλά και τεκμηρίωσης της αλήθειας. Παρόλα αυτά αμφισβητήθηκε σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του ως μέσο καταγραφής της πραγματικότητας και της ζωής. Η εργασία αυτή ασχολείται με τον ορισμό της φωτογραφίας ντοκουμέντου, τι είναι δηλαδή η φωτογραφία ντοκουμέντου και πως άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου ενώ παράλληλα μελέτα τη δουλεία πέντε σπουδαίων φωτογράφων (Roger Fenton, Dorothea Lange, Walker Evans, Robert Frank, Martin Parr) και τον τρόπο που συνέβαλαν στην ιστορική του εξέλιξη. Επίσης η εργασία αναφέρετε και αναλύει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τη φωτογραφική αλήθεια και τη δυνατότητα του ντοκουμέντου να παρουσιάσει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι ανεπηρέαστα και ειλικρινείς. Δηλαδή εξετάζει κατά πόσο τελικά το είδος αυτό της φωτογραφίας παρουσιάζει πάντα την πραγματικότητα και την αλήθεια, αν όντως τα μηνύματα που θέλει να περάσει στο κόσμο μεταδίδονται μέσα από αναμφισβήτητα γεγονότα που απλά καταγράφονται χρησιμοποιώντας την φωτογραφία ως ένα εργαλείο ή αν στην ουσία όσα μας προσφέρει ξεγελούν το κοινό και το παρασύρουν σε μια ψεύτικη πραγματικότητα. Παρόλο που αμφισβητήθηκε με πολλούς τρόπους η αξιοπιστία του ντοκουμέντου, υπήρξαν και καλλιτέχνες που πίστεψαν στη δύναμη της φωτογραφίας να δείξει στον κόσμο την αλήθεια και να επηρεάσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Αρχικά επίδοξοι φωτογράφοι θέλησαν να παρουσιάσουν την φρίκη και τις συνθήκες του πολέμου στο ευρύ κοινό. Ουσιαστικά οι φωτογράφοι πολέμου έδωσαν και το έναυσμα για τη μετέπειτα εξέλιξη του ντοκουμέντου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αφού μετά από τις φωτογραφίες πολέμου δημιουργήθηκε η ανάγκη για καταγραφή των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που επικρατούσαν. Αργότερα λόγο της άνθησης του καταναλωτισμού που επήλθε μεταπολεμικά η ιδεολογία της φωτογραφίας ντοκουμέντου πήρε και άλλες διαστάσεις. Στόχος της δεν αποτελούσε πλέον μόνο η ενημέρωση του κοινού για την φτώχεια και την κοινωνική αδικία αλλά και η παρουσίαση της καθημερινότητας. Σήμερα χρησιμοποιούμε το είδος της φωτογραφίας αυτό με διάφορους τρόπους, για καταγραφή ενός γεγονότος, για κοινωνικό σχολιασμό, ως μέσο ενημέρωσης, ως ένα αποδεικτικό στοιχείο και γενικότερα με οποιοδήποτε τρόπο που να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που μελετάτε η παρουσιάζετε. Ουσιαστικά η φωτογραφία ντοκουμέντου αποτέλεσε σημαντικό μέσο καταγραφής ενώ εξελίχθηκε ιστορικά σε ένα από τα πιο ισχυρά μέσα παρουσίασης και τεκμηρίωσης της εποχής μας.
Keywords: Φωτογραφία ντοκουμέντου; Photo documentary