Περιγραφή των γλωσσικών δυσροών στον αφηγηματικό λόγο σε παιδιά με τυπική γλωσσική ανάπτυξη της - Ευδοκίμου, Μαρία (q, 2021)
Σκοπός: Η παρούσα έρευνα δημιουργήθηκε με σκοπό να περιγράψει την εμφάνιση των γλωσσικών δυσροών (επαναλήψεις, αναθεωρήσεις, λανθασμένες ενάρξεις, ελλιπείς δηλώσεις και δισταγμούς), σε παιδιά τυπικής γλωσσικής ανάπτυξης, στον αφηγηματικό λόγο. Ο πρώτος από τους τρεις ερευνητικούς σκοπούς, αναφέρεται στα είδη των γλωσσικών δυσροών όπου εμφανίζονται συχνότερα. Ο δεύτερος ερευνητικός σκοπός, αφορά την κατηγοριοποίηση των γλωσσικών δυσροών, ανάλογα αν επηρεάζουν λέξεις περιεχομένου ή λειτουργικές λέξεις. Ο τρίτος ερευνητικός σκοπός, αφορά τον καθορισμό των προτάσεων οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τις γλωσσικές δυσροές. Μεθοδολογία: Συμμετείχαν συνολικά 61 κυπριόπουλα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από 4;5 ετών μέχρι 10;5 ετών. Οι συμμετέχοντες διαιρέθηκαν σε 3 ομάδες, με βάση την χρονολογική τους ηλικία, για σκοπούς σύγκρισης των εμφανιζόμενων γλωσσικών δυσροών, αλλά και των επηρεαζόμενων γραμματικών κατηγοριών, ανά ηλικιακή ομάδα. Ως εργαλείο εξέτασης της αφήγησης, χρησιμοποιήθηκε το Bus Story Test για τη μέτρηση και ανάλυση των γλωσσικών δυσροών. Στη συνέχεια, η κωδικοποίηση και η ανάλυση των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος της Excel. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γλωσσικές δυσροές που εμφανίζονται συχνότερα, είναι οι επαναλήψεις, οι δισταγμοί, και οι αναθεωρήσεις, ενώ οι ελλιπείς δηλώσεις και οι λανθασμένες ενάρξεις εμφανίζονται πιο σπάνια. Επιπρόσθετα, οι γραμματικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάστηκαν είναι τα ρήματα, τα ουσιαστικά, οι σύνδεσμοι και τα άρθρα. Ακόμα, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας εμφάνισαν περισσότερες γλωσσικές δυσροές στις απλές προτάσεις, ενώ οι μεγαλύτεροι ηλικιακά συμμετέχοντες, εμφάνισαν περισσότερές γλωσσικές δυσροές στις σύνθετες προτάσεις. Συμπεράσματα: Συνεπώς, η εμφάνιση των γλωσσικών δυσροών δεν οφείλεται στην ηλικία ή γλωσσική πολυπλοκότητα, αλλά πιθανόν να αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που έχει ένα άτομο για να σχηματίσει μια έννοια ή και το ατομικό προφίλ του κάθε συμμετέχοντα.
Keywords: Γλωσσικές δυσροές; Αφηγηματικός λόγος; Bus story test; Γλωσσική παραγωγή; Τυπική γλωσσική ανάπτυξη; Linguistic disfluencies; Narrative speech; Bus story test; Language production; Typical language development