Ανάλυση κοινωνικών δικτύων : διερεύνηση ηλικιακών διαφορών στον τρόπο χρησιμοποίησης της διαδικτυακής κοινότητας «SparkPage» - Φυσέντζου, Πολύνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η νέα διερευνητική προσέγγιση της κατανόησης των χρηστών εντός διαδικτυακών περιβαλλόντων αποτέλεσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις εκπόνησης της παρούσας έρευνας. Συγκεκριμένα, σκοπό της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση ηλικιακών διαφορών ή ομοιοτήτων ως προς τον τρόπο χρησιμοποίησης της διαδικτυακής κοινότητας «SparkPeople» από ηλικιωμένους (60 ετών και άνω) και νέους χρήστες (18-22 ετών). Συλλέγοντας με έναν μη αυτοματοποιημένο τρόπο δεδομένα από την προσωπική σελίδα «SparkPage» των χρηστών, επιδιώχθηκε να διερευνηθούν διαφορές ως προς τη σύνθεση του κοινωνικού δικτύου των χρηστών και ως προς τον τρόπο γραπτής αυτό-παρουσίασης τους. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι χρήστες της διαδικτυακής κοινότητας «SparkPeople» έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο από ότι οι νέοι χρήστες, επηρεάζοντας θετικά το κοινωνικό τους κεφάλαιο. Εντούτοις, τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι χρήστες της διαδικτυακής κοινότητας «SparkPeople» τείνουν με τον ίδιο απροσδιόριστο τρόπο να συνδέονται με περισσότερες σχέσεις θηλυκού γένους. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν περισσότερους φίλους και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας ένα πιο απρόσωπο στυλ γραπτής έκφρασης από ότι οι νέοι, δείχνοντας έτσι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κοινωνικοποίηση τους και όχι για την αυτό-προβολή τους. Αντίθετα, οι νέοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την αυτό-προβολή αφού χρησιμοποιούν στατιστικά σημαντικά περισσότερες αυτό-αναφορές από ότι οι ηλικιωμένοι.
Keywords: SparkPage; SparkPeople; Online community