Επιβάρυνση των φροντιστών ατόμων που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο - Λειβαδιώτης, Νικόλας (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα άτομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν ένα βεβαρημένο ιστορικό, και αυτό έχει ως επακόλουθο το αντίκτυπο στην επιβάρυνση των φροντιστών τους, γνωρίζοντας ότι αυτά τα άτομα μπορεί να μην είναι μόνο επαγγελματίες υγείας. Σκοπός: Η περιγραφή της επιβάρυνσης των ατόμων που φροντίζουν επιζώντες ΑΕΕ και οι επιπτώσεις στο ψυχοσωματικό και κοινωνικό κομμάτι της επιβάρυνσης των φροντιστών αυτών. Υλικό και Μέθοδος: Η επιτελούμενη μέθοδος ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, Ciinahl με λέξεις κλειδιά “stroke”,”caregivers”,”burden” σε διάφορους συνδυσμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση οδηγήθηκε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο των τελευταίων 10 χρόνων , μεταξύ 2011-2021 , που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από τις ποσοτικές μελέτες φάνηκε έντονη επιβάρυνση των φροντιστών , όπου φροντίζουν άτομα που έχουν υποστεί στο παρελθόν ΑΕΕ, και φαίνεται ότι η επιβάρυνση των φροντιστών και ο φόρτος εργασίας συνέβαλε στην εκδήλωση διαταραχών διάθεσης , όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Ακόμα, παρουσιάστηκαν επιπτώσεις που επηρέασαν τη ποιότητα ζωής των φροντιστών, όπως είναι αυξημένος φόρτος εργασίας, περιθερωποίηση από το περίγυρω, οικονομικό κοστος ,κοινωνική απομόνωση. Παρ’όλα αυτά, φάνηκε σε ορισμένες μελέτες ότι, η εκπαίδευση και η χρήση διάφορων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των φροντιστών για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών αυτών. Συμπεράσματα: Στη παρούσα συστηματική ανασκόπηση φάνηκε ότι υπάρχει επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων που έχουν υπεστεί ΑΕΕ , σε κομμάτι ψυχοσυναισθηματικό και κοινωνικό. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι τα σημεία εκδήλωσης της επιβάρυνσης, τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με το βάρος της περίθαλψης. Ακολούθως, αναμενόμενη η εκπτωση ποιότητα ζωής των φροντιστών, εφόσον τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους, ττον περνούν με τον ασθενή. Ακόμα, οι φροντιστές, απομονώνονται από το κοινωνικό περίγυρω, από τις προσωπικές τους ζωές, και διαθέτουν μόνιμα ένα φόρτο εργασίας που δεν τους αφήνει να σκεφτούν καθαρά, καθώς και υπάρχει άμεση μείωση σωματικής ευεξίας των φροντιστών Επομένως, τα ευρήματα των παραπάνω μελετών δείχνουν την ανάγκη για υποστήριξη των φροντιστών από τους επαγγελματίες υγείας , τη κοινότητα και την ανάγκη παρακολούθησης και αντιμετώπιση του φόρτου εργασίας τους.
Keywords: Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο; Φροντιστές; Επιβάρυνση; Stroke; Caregivers; Burden