Ο μητρικός θηλασμός και η σχέση του με το καρκίνο του μαστού στις γυναίκες που είναι φορείς του ογκογονιδίου BRCA1 και BRCA2 - Ελευθερίου, Βασούλλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε αντιφατικά αποτελέσματα στην διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του μητρικού θηλασμού και του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που είναι φορείς της μετάλλαξης BRCA1 και BRCA2. Αντιφάσεις υπήρξαν όσον αφορά το θηλασμό και κατά πόσον έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του μαστού. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η διερέυνηση της σχέσης του μητρικού θηλασμού με το καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες, οι οποίες φέρουν το ογκογονίδιο BRCA1 και BRCA2. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση της αγγλικής βιβλιογραφίας ήταν στις βάσεις δεδομένων (PUBMED, Google Scolar, Παντογνώση ΤΕΠΑΚ). Με λέξεις κλειδιά (breast feeding ή lactation ή breast milk ή infant feeding) και (breast cancer ή breast neoplasm ή breast tumor) και (BRCA1 ή BRCA2) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πρώτη μελέτη υποστήριξε ότι δε βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού είτε για το ογκογονίδιο BRCA1 είτε για το BRCA2. Δεν συσχετίστηκε το πότε πρέπει να θηλάσει η γυναίκα και ποιά πρέπει να είναι η κατάλληλη διάρκεια του μητρικού θηλασμού. Επιπλέον, σε σύγκριση με το αν έχουν θηλάσει για περισσότερο από 12 μήνες ή όχι δεν συσχετίστηκε με τη μείωση του καρκίνου του μαστού. Οι υπόλοιπες μελέτες υποστήριξαν ότι οι φορείς της μετάλλαξης του BRCA1 με θηλασμό για τουλάχιστον 1 έτος συσχετίστηκε με 32% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού όπως επίσης ο μητρικός θηλασμός για 2 χρόνια ή περισσότερα παρέχει μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του μητρικού θηλασμού, τόσο πιο πολύ μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες με τη μετάλλαξη BRCA1 και BRCA2.
Keywords: Συστηματική ανασκόπηση; Καρκίνος του μαστού; Ογκογονίδιο; Μετάλλαξη BRCA1 και BRCA2; Μητρικός θηλασμός; Διάρκεια θηλασμού