Το πρόβλημα του θανάτου: πρόκληση για τους φοιτητές της νοσηλευτικής - Charalambous, Andreas (My University, 2002)
Η διεργασία του θανάτου και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί για τους λειτουργούς της υγείας ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στην χώρα μας το θέμα αυτό παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις, αφού εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό σαν θέμα ταμπού. Η διαχρονικότητα του προβλήματος και η δυσκολία που παρουσιάζεται στην αντιμετώπισή του με ώθησε στην επιλογή του θέματος αυτού. Σκοπός της παρουσίασης αυτής είναι η διερεύνηση των παραμέτρων που διέπουν την φροντίδα ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους, δίνοντας έμφαση στις περιπτώσεις που την φροντίδα αναλαμβάνουν φοιτητές της Νοσηλευτικής. Η εστίαση της μελέτης αυτής δεν εντοπίζεται τόσο στον ασθενή που βιώνει την διεργασία του θανάτου, όσο στα προβλήματα εκείνα που παρεμβάλλονται στην ολιστική προσέγγιση του ατόμου από τους φοιτητές της Νοσηλευτικής. Οι παράμετροι αυτοί αναλύονται σε σχέση με το νοσηλευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, τους νοσηλευτικούς εκπαιδευτές και το μόνιμο προσωπικό στις διάφορες μονάδες. Προσωπικές εμπειρίες καθώς και εμπειρίες άλλων συναδέλφων μαζί με την σχετική βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται για να υποστηριχθούν οι θέσεις που τίθενται από την εργασία αυτή. Στο τέλος της παρουσίασης γίνεται μια ανακεφαλαίωση των απόψεων που έχουν συζητηθεί και συγχρόνως γίνεται εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων. Βιβλιογραφική υποστήριξη των συμπερασμάτων επιχειρείται κι εδώ με σκοπό την εξεύρεση των αποδοτικότερων μεθόδων και προσεγγίσεων προς αντιμετώπιση και εξεύρεση διεξόδου στους φοιτητές οι οποίοι βρίσκουν συχνά τους εαυτούς τους παγιδευμένους σε διάφορα στρεσσογόνα περιστατικά που προκαλεί η διεργασία του θανάτου και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
The problem of death: a challenge for nursing students
Keywords: θάνατος; Υγεία; Nursing students