Σύγκριση μεγέθους γονιδιωμάτων (c-values) σε ποικιλίες του είδους Vitis vinifera L - Μάρκου, Αναστασία (My University, 2023)
Το γένος Vitis ανήκει στη οικογένεια των Αμπελιδών (Vitaceae ή Ampelidaceae). Συ-γκεκριμένα, περιλαμβάνει δύο υπο-γένη, το υπο-γένος Euvitis και το υπο-γένος Musca-dinia. Επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο καλλιεργούνται περισσότερες από 9000 ποικιλίες. Στην παρούσα πτυχιακή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της κυτταρομετρίας ροής (FCM) όπου είναι μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για τη μελέτη εκατοντάδων-χιλιάδων κυτταρικών χαρακτηριστικών ανά δευτερόλεπτο και είναι η τεχνική που επιλέγεται για αναλύσεις υψηλής απόδοσης λόγω ακρίβειας μετρήσεων και ταχύτητας. Ο στόχος διε-ξαγωγής της έρευνας αυτής ήταν η ανάλυση του γονιδιώματος και της πολυπλοειδίας των κυττάρων αμπελιού και πως επηρεάζουν σε αυτό οι παρεμποδιστικοί παράγοντες (μετα-βολίτες, τανικο οξύ). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν φύλλα (ώριμα και νεαρά) από 12 ποικιλίες αμπελιού και από φυτό ντομάτας που ήταν ο μάρτυρας για την παρούσα μελέτη, γιατί το πυρηνικό της περιεχόμενο είναι γνωστό και δεν περιέχει μεταβολίτες που παρεμβαίνουν στην ποιότητα των μετρήσεων. Προσδιορίστηκε ότι το μέσο γονιδιωματικό μέγεθος 1C για τους διαφορετικούς γονοτύπους ποικίλλει σημαντικά, κυμαινόμενο από 0.578 pg για την ποικιλία Ασύρτικο έως 0.594 pg για την ποικιλία Λευκάδα. Ακόμη ο χαμηλότερος συντελεστής παραλλακτικότητας (CV) σε όλες τις καταχωρήσεις ανιχνεύθηκε στην την ποικιλία Ofthalmo (2.293) και ο υψηλότερος στην ποικιλία Pinot Noir (3.44).
Keywords: κυτταρομετρία ροής; μεταβολίτες; ταννικό οξύ; γονιδιωματικό μέγεθος; συντελεστής παραλλακτικότητας; flow cytometry (FCM); metabolites; tannic acid (TA); genomic size; coeffi-cient of variation (CV)