Επεξεργασία δεδομένων ανακτημένων από τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για την εισαγωγή τους σε Προγράμματα Τρισδιάστατης Απεικόνισης και την αξιοποίησή τους στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους - Παπακωνσταντίνου, Απόστολος (My University, 2005)
Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας ήταν η ενοποίηση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ) και των Προγραμμάτων Τρισδιάστατης Απεικόνισης (ΠΤΑ) ώστε να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο κατασκευής τρισδιάστατων αναπαραστάσεων τοπίων. Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός της χωρικής πληροφορίας που μπορεί να ανακτηθεί με μεγάλη ακρίβεια για το ανάγλυφο μιας περιοχής από τα ΓΣΠ και η προσαρμογή της στα ΠΤΑ έχει ως σκοπό την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους. Μοντέλα τα οποία αποδίδουν με τον πιο λεπτομερή και ακριβή τρόπο τις διακυμάνσεις και τις αλλαγές του ανάγλυφου της γης. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά γεωγραφικά δεδομένα μέσα από προγράμματα ΓΣΠ κατασκευάστηκαν τρεις θεματικοί χάρτες, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με τις κατάλληλες μετατροπές, ακολουθώντας συγκεκριμένες μεθοδολογίες, στα προγράμματα κατασκευής τρισδιάστατων γραφικών. Μελετήθηκε η ανάκτηση γεωγραφικών στοιχείων αλλά και η δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων χαρτών : I. μικρής κλίμακας II. μεσαίας κλίμακας III. μεγάλης κλίμακας Οι διαδικασίες και η μεθοδολογία του συγκερασμού των δυο τεχνολογιών παρουσιάζονται και αναλύονται δίνοντας συμπεράσματα για τα μεγέθη, τα είδη (formats) και το επίπεδο λεπτομέρειας των χρησιμοποιούμενων αρχείων, αλλά και την απόδοση που αυτά έχουν στη βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος. Δίνονται όλες οι πτυχές κατασκευής ΨΜΕ χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα χαρτογραφικά πρότυπα και τονίζοντας την καταλληλότητά τους ανάλογα με το σκοπό που θα εξυπηρετήσει η οπτικοποίηση τους, αλλά και τους πόρους τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς που τίθενται σε κάθε περίπτωση. Τέλος σχολιάζονται οι δυνατότητες που αποκτούν οι μελετητές από τη χρήση των τρισδιάστατων πλέον ΓΣΠ για την τεκμηρίωση και ανάδειξη των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Keywords: Γεωοπτικοποίηση; 3Δ Μοντέλα Εδάφους