Επίδραση αυπνίας στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των Ηλικιωμένων - Νικολάου, Ραφαέλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα τους που αφορούν τις φυσιολογικές αλλαγές τις γήρανσης αλλά και επιπτώσεις από διάφορες χρόνιες ασθένειες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα διάφορα προβλήματα που επέρχονται με την ηλικία έχουν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυπνία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της επίδρασης της αυπνίας στην Yγεία και την Ποιότητα Ζωής των Ηλικιωμένων. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (EMBASE, MEDLINE, CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά (Insomnia, Elderly, Quality of Life) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 μελέτες, κατά την περίοδο 2010-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την αυπνία. Η αυπνία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και μειώνει το επίπεδο της Ποιότητας Ζωής. Συμπεράσματα: Η αυπνία αποτελεί ένα σημαντικό και συχνό πρόβλημα στους ηλικιωμένους. Οι επιπτώσεις της αυπνίας είναι πολυδιάστατες και πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να διερευνάται συστηματικά στους ηλικιωμένους και να εφαρμόζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Keywords: Αυπνία; Ηλικιωμένοι; Ποιότητα Ζωής; Insomnia; Insomnia; Quality of Life