Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που αποτρέπουν την μητέρα από τον μητρικό θηλασμό - Παναγιώτου, Μαρίνα (q, 2020)
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός έχει τεράστια οφέλη τόσο για το μωρό, όσο και για την μητέρα, την οικογένεια και την κοινωνία. Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι όλες οι μητέρες είναι σε θέση να θηλάσουν, αρκεί να είναι ενημερωμένες και να δέχονται υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια τους, και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ο θηλασμός θα πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη ώρα που έρχεται στον κόσμο το μωρό. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό μητέρων επιλέγουν να μην θηλάσουν ή να διακόψουν πρόωρα τον μητρικό θηλασμό. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας είναι η συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων με την αποτροπή της μητέρας από τον μητρικό θηλασμό. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τον προσδιορισμό των νεότερων επιστημονικών δεδομένων όσο αφορά τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που αποτρέπουν την μητέρα από τον μητρικό θηλασμό καθώς και πως αυτοί οι κοινωνικοί / ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την έναρξη ή την διακοπή του μητρικού θηλασμού και ακόμη, πως οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την έναρξη ή διακοπή του μητρικού θηλασμού. Διεξάχθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στις βάσεις δεδομένων PubMed, στη Scopus, στη Science Direct. Αποτελέσματα: Από την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας ανεδείχθησαν 10 άρθρα τα οποία αναφέρονταν στον προσδιορισμό των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που αποτρέπουν την μητέρα από τον μητρικό θηλασμό. Οι μελέτες έχουν δημοσιευθεί από το 2014 – 2019. Από τις 10 μελέτες οι 3 ήταν ποιοτικές μελέτες, οι 4 ήταν ποσοτικές και οι υπόλοιπες 3 είχαν μεικτή μεθοδολογία (ποσοτική και ποιοτική μεθοδολογία). Οι 3 μελέτες είχαν ποιοτικό σχεδιασμό, η 1 ήταν προοπτική μελέτη ποιοτικού σχεδιασμού διατομής, η 1 ήταν διαχρονική μελέτη παρατήρησης, οι 2 ήταν ποσοτική μελέτη διατομής, η 1 ήταν διαχρονική μελέτη, η 1 ήταν μελέτη διατομής και 1 άλλη ήταν προοπτική μελέτη κοόρτης. Οι χώρες διεξαγωγής αυτών των μελετών ήταν η Βραζιλία, η Αμερική, η Κίνα, το Ιράν, η Τανζανία, η Τουρκία, η Ελλάδα (2 μελέτες) και η Κύπρος. Το δείγμα των μελετών αποτελείτο από μητέρες, νεογνά ή ζεύγη μητέραςνεογνού και ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 21 έως 1445 άτομα. Και οι 10 μελέτες αποσκοπούσαν στην διερεύνηση των και τον προσδιορισμό των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που αποτρέπουν τη μητέρα από τον μητρικό θηλασμό ή και από τον αποκλειστικό θηλασμό. Συμπεράσματα: Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διερευνήθηκαν ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν την μητέρα από τον μητρικό θηλασμό και πως αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το ποσοστό του μητρικού θηλασμού. Οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν την απόφαση των μητέρων για το εάν θα θηλάσουν ή όχι, τη συνέχιση του θηλασμού και για πόσο διάστημα, είναι πολυπαραγοντικοί και περιλαμβάνουν δημογραφικά, σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα.
Keywords: Μητρικός θηλασμός; Παράγοντες; Αποτροπή; Μητέρα; Συστηματική ανασκόπηση; Breastfeeding; Barriers; Prevent; Facilitate; Systematic review