Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανάπτυξη δανείων - Θεοδώρου, Κωνσταντίνα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Σκοπός της εν λόγω μελέτης, αναφέρεται η συλλογή, καταγραφή και παρουσίαση στοιχείων που σχετίζονται άμεσα με την ανάλυση και συζήτηση των βιβλιογραφικών – ερευνητικών δεδομένων σχετικά με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τις λύσεις – προοπτικές για την ανάπτυξη νέων δανείων. Για το συγκεκριμένο σκοπό, θα μελετηθούν οι απόψεις των στελεχών των χρηματπιστωτικών τραπεζών στη Κύπρο, στις πόλεις της Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Η δειγματοληπτική μέθοδος της εν λόγω μελέτης, βασίστηκε στην απλή τυχαία δειγματοληψία σε απόψεις των στελεχών των χρηματπιστωτικών τραπεζών στη Κύπρο, στις πόλεις της Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα, κυρίως λόγω της απλότητάς της από την άποψη της στατιστικής συμπερασματολογίας. Στα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνεται πως σημειωθεί πως το σύνολο των ερωτηθέντων δήλωσαν πως συμφωνούν με την άποψη ότι στη χορήγηση νέων δανείων, είτε σε επιχειρήσεις είτε σε ιδιώτες, θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι συμφωνούν με την άποψη ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας διαφαίνονται καθαρά στις μέρες μας καθώς η κρίση του 2013 μοιάζει να είναι μακρινή και ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα θα διασφαλίσει οικονομική ευμάρεια και κατά συνέπεια κοινωνική ευμάρεια, είναι αλληλένδετα.
Keywords: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια--Τράπεζα; Ανάπτυξη νέων δανείων; Χρηματοπιστωτικές τράπεζες; Κυπριακή οικονομία; Οικονομική ευμάρεια; Κοινωνική ευμάρεια