Ο ρόλος της διατροφής και των λειτουργικών τροφίμων στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn - Φρανς, Δήμητρα (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή επικεντρώνεται στον ρόλο της διατροφής και των λειτουργικών τροφίμων στην πρόληψη ιδιοπαθών φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, με έμφαση στην ελκώδη κολίτιδα και στην νόσο του Crohn. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημασία του εντερικού μικροβιώματος και στη σχέση του με τη διατροφική συμπεριφορά και την ανοσολογική λειτουργία. Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση και κατανόηση των παραπάνω παθήσεων, καθώς και η ανάδειξη της συμβολής μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη εμφάνισης των νόσων. Η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διαιτητικού πλάνου παρουσιάζει πολλά οφέλη, καθώς συντελεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος και στην διαχείρισης της νόσου σε περιπτώσεις εμφάνισης της. Ένα τέτοιο διατροφικό πρότυπο, το οποίο συνδέεται στενά είναι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και «καλών» λιπαρών οξέων όπως τα ω3 και τα ω6, ενώ παράλληλα προτείνει τον περιορισμό τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και ζάχαρη. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζεται ότι τα λειτουργικά τρόφιμα και ιδίως φυτικής προέλευσης, παρουσιάζουν πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλοντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης παθήσεων του εντέρου και στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων τους, χωρίς όμως να συμβάλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση τους. Τέλος, συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος , έτσι ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση αυτών των παθήσεων και να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες υγείας για όλους.
Keywords: ελκώδης κολίτιδα; νόσος του Crohn; πρόληψη; διατροφή λειτουργικά τροφίμων; functional foods; ulcerative colitis; Crohn’s disease; prevention; nutrition