Μελέτη της ποιότητας ελαιολάδων της κυπριακής ποικιλίας - Μπισμπιρούλα, Άντρια (My University, 2024)
Το παρακάτω κείμενο, επικεντρώνεται στη χημική σύσταση και την ποιότητα των ελαιολάδων από την κυπριακή ποικιλία ελιάς. Η έρευνα περιλαμβάνει την ανάλυση διαφόρων συστατικών του ελαιολάδου και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, με έμφαση στα ελεύθερα λιπαρά οξέα, την οξύτητα, τον αριθμό των υπεροξειδίων και τους δείκτες Κ. Εξετάζονται οι βασικές ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Κύπρο, όπως η Κορωνέικη, η Μαυρολιά και η Λαδολία, και οι χαρακτηριστικές τους ιδιότητες με κυριότερη την Κυπριακή. Αναλύονται τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου, περιλαμβανομένων της συλλογής, καθαρίσματος, άλεσης και διαχωρισμού του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα συστατικά μέσω φυγοκέντρησης. Εμβαθύνει στη χημική σύσταση του ελαιολάδου, περιγράφοντας τα λιπαρά οξέα, τα τριγλυκερίδια, τις στερόλες, τα φωσφολιπίδια, τις αλκοόλες, τους κηρούς, το σκουαλένιο και τις φαινολικές ενώσεις. Εξηγείται ο ρόλος των φαινολικών ενώσεων ως αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας το ελαιόλαδο από οξείδωση και συμβάλλοντας στην υγεία μέσω της σταθεροποίησης των ελεύθερων ριζών. Περιγράφονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των δειγμάτων, όπως η μέτρηση της οξύτητας μέσω ογκομέτρησης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, ο προσδιορισμός του αριθμού των υπεροξειδίων και η φωτομετρική ανάλυση για τον δείκτη Κ. Η ποιότητα του ελαιολάδου από τις κυπριακές ποικιλίες είναι υψηλή, με σημαντικά επίπεδα αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην υγεία. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της αποθήκευσης και της παραγωγής των ελιών για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Keywords: ελαιόλαδο; κυπριακή; οξύτητα; δείκτες Κ; αριθμός υπεροξειδιού; olive oil; cypriot; acidity; peroxide number; K indicators