Οι απόψεις των μητέρων για την ανάγκη παροχής Μαιευτικής Φροντίδας στην Κοινότητα - Γρηγορίου, Χριστιάνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η μαιευτική φροντίδα στην κοινότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παροχή για την υγεία της μητέρας, του νεογνού και της οικογένειας. Η μαία σε μια κοινότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού, αφού παρέχει ολιστική προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα με στόχο την προαγωγή της υγείας της γυναίκας κατά την αναπαραγωγική ηλικία, την περίοδο της εγκυμοσύνης, στη διεκπεραίωση του τοκετού και στην προαγωγή υγειών οικογενειών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των απόψεων των μητέρων για την ανάγκη παροχής μαιευτικής φροντίδας στην κοινότητα. Υλικό-Μέθοδος: Ποιοτική περιγραφική . Συμμετείχαν 11 μητέρες από τις 5 επαρχίες της Κύπρου. Συλλογή δεδομένων με ημιδομημένες συνεντεύξεις. Ανάλυση δεδομένων με τη μέθοδο Colaizzi. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των συμμετεχουσών (ν = 8) δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν βοήθεια από επαγγελματίες (το γυναικολόγο τους ή τη μαία), αλλά δέχονται βοήθεια από το οικογενειακό και το φιλικό τους περιβάλλον. Η πλειοψηφία των συμμετεχουσών (ν = 9) δήλωσαν ότι η παροχή μαιευτικής φροντίδας στην κοινότητα είναι σημαντική ειδικά για τα θέματα θηλασμού, τα σωματικά προβλήματα λόγω καισαρικής και τα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν οι μητέρες. Συμπεράσματα: Η μαιευτική φροντίδα στην κοινότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα αναγκαία και σημαντική παροχή φροντίδας, ειδικά στα θέματα του θηλασμού και της ενδυνάμωσης της μητέρας και τη προαγωγή της υγείας της μητέρας και του νεογνού.
Keywords: Κοινότητα; Μαιευτική; Μαία; Μητέρα; Νέες μητέρες; Κοινοτική μαιευτική; Community; Midwifery; Midwife; Mother; Post-partum period; New mothers; Community midwives; Puerperium; Postnatal; Community health