Κοινωνιολογική προσέγγιση : η σημερινή κοινωνία, η αλλοτρίωση του ατόμου και η πεποίθηση για ύπαρξη εξωγήινων - Οδυσσέως, Φιλιώ (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Ο άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία έχει συνεχώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.Αναγκάζεται συνεχώς να δουλεύει για να μπορέσει να ικανοποιήσει τον εαυτό του, με τα υλικά αγαθά που θα κάνει δικά του μέσω του εισοδήματος του.Ταυτόχρονα, απομακρύνεται από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής του αντικειμένου που επιθυμεί, με αποτέλεσμα η σχέση του με αυτό το αντικείμενο να είναι παροδική, μέχρι τη μέρα που θα βρεθεί το επόμενο αντικείμενο το οποίο θα επιθυμήσει να το κάνει δικό του.Το «shopping therapy» στις μέρες μας αποτελεί ένα από τους αποτελεσματικότερους αντικαταθλιπτικούς τρόπους νοηματοδότησης της ζωής και της ύπαρξης μας.Επιπλέον, οι άνθρωποι μαστίζονται καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε. για μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί ένα πακέτο ολοκληρωμένης υλικής ευτυχίας.Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι επιστήμονες κρούουν καθημερινά το κώδωνα του κίνδυνου για επικείμενη καταστροφή του πλανήτη και οι αναφορές για θέαση αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων και ύπαρξη εξωγήινων εντείνονται.Αυτό που ο Μαρξ αποκάλεσε αλλοτρίωση του ανθρώπου και αποξένωση από τους γύρω του αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, βλέπουμε να αποκτά πραγματική διάσταση στη σύγχρονη εποχή.Στην παρούσα εργασία, μελετάται το κατά πόσο υφίσταται η αποξένωση του ανθρώπου στην σημερινή καπιταλιστική κοινωνία και απαντάται το ερώτημα εάν αυτή η αλλοτρίωση του ατόμου, οδηγεί τα άτομα στην πεποίθηση για ύπαρξη εξωγήινων και στην ένταξη τους σε διάφορα «ουφολογικά κινήματα».
Keywords: Capitalism; Individual alienation; Καπιταλισμός; Αλλοτρίωση ατόμου