Αξιολόγηση διαφόρων συγκεντρώσεων σεληνίου σε συνδυασμό με μυκόριζα, σε υδροπονική καλλιέργεια φράουλας (Fragaria ananassa Festival) - Αντωνίου, Όμηρος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις αλλά και οι επιδόσεις των φυτών φράουλας στην παρουσία σεληνίου, σε συνδυασμό με μυκοριζικούς μύκητες στη ρίζα των φυτών. Τα φυτά προήλθαν από μητρική φυτεία ποικιλίας Festival και μεταφυτεύτηκαν σε γλάστρες από μείγμα κοκκοφοίνικα και περλίτη. Η ανάπτυξη των φυτών έγινε σε ανοικτό υδροπονικό σύστημα με συχνή ανανέωση θρεπτικού διαλύματος. Διαφορετικές συγκεντρώσεις σεληνίου (0 ppm, 1 ppm, 5 ppm και 10 ppm) προστέθηκαν στα θρεπτικά διαλύματα κάθε μεταχείρισης και η άρδευση των φυτών γινόταν αυτόματα. Συγκομιδή των καρπών γινόταν δύο φορές την εβδομάδα με ταυτόχρονη διαλογή και αξιολόγησή τους. Μετέπειτα μεταφέρονταν στο εργαστήριο για περεταίρω αναλύσεις. Έγιναν μετρήσεις για τον αριθμό φύλλων και καρπών των φυτών, μετρήσεις για την περιεκτικότητα των ιστών των φύλλων σε χλωροφύλλες a, b και total, μετρήσεις νωπού και ξηρού βάρους του υπέργειου και υπόγειου μέρους των φυτών και προσδιορισμός % περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία. Επίσης έγιναν μετρήσεις νωπού και ξηρού βάρους των καρπών, όπως και συνεκτικότητας, χρώματος, οξύτητας και περιεκτικότητας σε σάκχαρα στους καρπούς. Από τις μετρήσεις βρέθηκε πως οι μεταχειρίσεις με χαμηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, τόσο στα φυτά με μυκόριζα όσο και στα φυτά χωρίς μυκόριζα, έδωσαν υψηλότερες αποδόσεις. Συγκεκριμένα παρουσίασαν μεγαλύτερη βιομάζα και ξηρά ουσία στα φυτά, μεγαλύτερο αριθμό αλλά και μέσο βάρος των καρπών.
Keywords: Φράουλα; Σελήνιο; Μυκοριζικούς μύκητες; Ποικιλίας Festival