Η επίδραση διαφορετικών πυτίων στην παραγωγή τυριών ίδιας τεχνολογίας - Βεσιάρη, Ελένη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας Και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών Και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η χρήση 2 διαφορετικών τύπων πυτιάς ως προς την παραγωγή 2 τυριών από αιγινό γάλα: Χαλλούμι και «Τυρί Σχάρας» . Η πήξη του γάλακτος αλλά και τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τυριών που παρήχθηκαν με την χρήση της φυτικής πυτιάς Cynzime® και της CHY-MAX®Powder Plus NB περιγράφονται στην εργασία. Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι το «Τυρί Σχάρας» έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Χαλλούμι και η συγκεκριμένη πυτιά φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τυριών με την συγκεκριμένη τεχνολογία.
Keywords: CHY-MAX®Powder Plus NB; Cynzime®; Πυτιά; Χαλλούμι; Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά; Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά; Παράμετροι πήξης; Αιγινό γάλα; Σύγκριση; Τεχνολογία