Προσδιορισμός δεικτών κατανάλωσης ενέργειας στα αντλιοστάσια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων - Γεωργίου, Χρυστάλλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο προσδιορισμός δεικτών κατανάλωσης ενέργειας στα αντλιοστάσια άρδευσης και ύδρευσης που διαθέτει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Ο προσδιορισμός των δεικτών θα γίνει μετά από κατάλληλη επεξεργασία στοιχείων που δόθηκαν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ). Αρχικά γίνεται μια γενική αναφορά στα αντλιοστάσια ως μέρος των συστημάτων διανομής και τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται καθώς και στις βασικές λειτουργίες που αυτά επιτελούν. Στην συνέχεια παρουσιάζεται η έννοια των αντλιών και οι τύποι αυτών που υπάρχουν καθώς και η οδηγία 2009/125/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό των απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα. Έπειτα, παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα από την βιβλιογραφία όπου έγινε παρόμοια μελέτη για την δημιουργία των δεικτών ενώ στην συνέχεια γίνεται αναφορά στο Ιστορικό του ΤΑΥ και στα υδατικά έργα που διαθέτει. Στην συνέχεια γίνεται παρουσίαση των αντλιοστασίων που διαθέτει το τμήμα σε κάθε επαρχία και γίνεται κατηγοριοποίηση τους σε αντλιοστάσια άρδευσης και ύδρευσης. Η κατηγοριοποίηση γίνεται υπό την μορφή πινάκων με καταγεγραμμένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (αριθμό αντλιών, τύπο αντλιών, παροχή αντλιών και μανομετρικό ύψος αντλιών). Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια του δείκτη και στους δείκτες ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και στις διάφορες κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι δείκτες ανάλογα με την χρήση τους. Τέλος, υπό την μορφή διαγραμμάτων, ένα για κάθε δείκτη, γίνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανά επαρχία και τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν με το πέρας της πτυχιακής εργασίας.
Keywords: Δείκτες κατανάλωσης; Αντλιοστάσια ύδρευσης; Αντλιοστάσια άρδευσης; Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων