Μοντέλο αξιολόγησης αναβαθμίσεων σε υφιστάμενα κτίρια με δυνατότητα επιλογής βέλτιστης αναβάθμισης ως προς τους προτεινόμενους δείκτες εφαρμογής με εξέταση ταυτόχρονης ενεργειακής και αντισεισμικής αναβάθμισης - Παμπόρης, Γεώργιος (My University, 2022)
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης είναι αναμφίβολο ότι υπάρχει η ανάγκη να μελετηθεί και να προσδιοριστεί μια μεθοδολογία, η οποία θα υποδεικνύει κατά πόσο μια επέμβαση αναβάθμισης σε υφιστάμενο κτίριο, είναι η βέλτιστη επέμβαση αναβάθμισης ως προς το οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην εισαγωγή της παρούσας διατριβής γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση και παρουσιάζεται η βασική αντίληψη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας ως προς την εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης στον πλανήτη, επισημαίνοντας τους τομείς που αφορά. Επιπρόσθετα γίνεται μια επισκόπηση των διαφόρων προτεινόμενων προτύπων κατασκευής σύγχρονων ενεργειακών κτιρίων και του κτιριακού αποθέματος κρατών της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Σε αυτή τη βάση ερευνώνται οι πρακτικές επέμβασης υφιστάμενων κτιρίων, δηλαδή η μείωση του περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος, που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας έρευνας. Με την ολοκλήρωση της βιβλιογραφική ανασκόπησης, εξετάζονται οι μέθοδοι για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με βάση την ανάλυση του κύκλου ζωής του υφιστάμενου κτιρίου, και αναλύονται οι πολυκριτηριακές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επεμβάσεων. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 2 γίνεται αναλυτική παρουσίαση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση και την υποστήριξη του μοντέλου αξιολόγησης της μεθοδολογίας. Στο ίδιο κεφάλαιο επεξηγούνται όλοι οι ορισμοί των ενεργειών, κριτηρίων, σεναρίων και όλων των σχετικών παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη στο μοντέλο αξιολόγησης, με την πλήρη ανάπτυξη και περιγραφή του λογικού διαγράμματος του μοντέλου αξιολόγησης. Στα υποκεφάλαια γίνεται η περιγραφή του κάθε σταδίου, με αναφορά σε κάθε τμήμα της μεθοδολογίας, στις βάσεις δεδομένων και στο λογισμικό που εφαρμόστηκε. Στο κεφάλαιο 3 ακολουθούν παραμετρικές αναλύσεις υφιστάμενων κτιρίων, και η εξήγηση των αποτελεσμάτων τους με βάση τους δείκτες κατάταξης της μεθοδολογίας, και υποδεικνύεται ο βέλτιστος συνασπισμός επέμβασης για την κάθε περίπτωση υφιστάμενου κτιρίου ξεχωριστά. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο 4 γίνεται σχολιασμός των κύριων αποτελεσμάτων και τέλος στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα της μεθοδολογίας, με αναφορά στον τελικό σκοπό του επικείμενου ελέγχου, δηλαδή την επίτευξη ελεγχόμενων ολοκληρωμένων επεμβάσεων ανακαινίσεων σε υφιστάμενα κτίρια, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό της βέλτιστης πρακτικής όσον αφορά στο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα. Με βάση τα πιο πάνω, η μεθοδολογία της παρούσας διατριβής στοχεύει στην αξιολόγηση κάθε πιθανής επέμβασης σε υφιστάμενο κτίριο στη βάση ενός προτεινόμενου πλαισίου, με στόχο το βέλτιστο σχεδιασμό της κάθε επέμβασης αναβάθμισης, και τελικό σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος του κτιρίου.
Keywords: ΝΖΕΒ; Ανάλυση Κύκλου Ζωής; Στατική/Αντισεισμική και Ενεργειακή Αναβάθμιση; Πολυκριτηριακή Ανάλυση; ΝΖΕΒ; Life cycle Analysis; Earthquake Resistance and Energy Upgrade Multi criteria decision analysis