Προσδιορισμός παλιρροϊκών επιπέδων στον ολοκληρωμένο παλιρροιογραφικό σταθμό Λεμεσού για το έτος 2019 - Κυριάκου, Ηλιάνα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η ανάγκη για προσδιορισμό των παλιρροιακών επιπέδων και συγκεκριμένα της Μέσης Στάθμης της θάλασσας υπήρχε από τα πολύ παλιά χρόνια. Αυτή η ανάγκη υπήρχε επειδή οι άνθρωποι χρειάζονταν μια επιφάνεια στην οποία θα ανέφεραν τις μετρήσεις τους. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να προσδιορίσει τα παλιρροιακά επίπεδα στην Κύπρο για το έτος 2019. Η εν λόγω πτυχιακή εργασία αποτελείται από δέκα κεφάλαια. Αρχικά, γίνεται αναφορά στις δυνάμεις που δημιουργούν την παλίρροια καθώς και στους στόχους που θα επιτευχθούν στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται και αναπτύσσονται βασικοί ορισμοί. Επίσης, δίνονται εκτενείς λεπτομέρειες για το σταθμό από τον οποίο λήφθηκαν οι μετρήσεις της στιγμιαίας στάθμης της θάλασσας καθώς και επεξηγούνται τα παλιρροιακά επίπεδα και οι επιφάνειες αναφοράς. Ακόμα, εξηγείται το παράγωγο αποτέλεσμα που προέκυψε από την επεξεργασία, η καμπύλη παλίρροιας. Στα κεφάλαια τρία και τέσσερα, αναλύονται πως επιδρούν στα παλιρροιακά επίπεδα η Σελήνη, ο Ήλιος αλλά και οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στα κεφάλαια πέντε και έξι, παρατίθενται κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι μέτρησης της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πως παρακολουθούνται τα παλιρροιακά επίπεδα στο εξωτερικό. Συμπληρωματικά, στο κεφάλαιο εφτά επεξηγείται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στο κεφάλαιο οκτώ φαίνονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Τέλος, στο κεφάλαιο εννέα, ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και στο κεφάλαιο δέκα παρουσιάζονται τα καταληκτικά συμπεράσματα σύμφωνα με τα θέματα που ερευνήθηκαν.
Keywords: Παλιρροιακά επίπεδα; Παλίρροια; Μέση στάθμη θάλασσας; Παλιρροιογράφος; Λεμεσός; 2019; Tidal level; Tide; Mean sea level; Tide gauge; Limassol; 2019