Η Επίδραση των Διαδικτυακών Σχολίων στις Στάσεις προς τους Πρόσφυγες Μετανάστες στην Κύπρο: μια Πειραματική Μελέτη - Σοφοκλέους, Ραφαήλ (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον για την εξέταση των επιδράσεων των διαδικτυακών σχολίων που παράγουν οι χρήστες σε πλατφόρμες τύπου Web 2.0 στις στάσεις άλλων χρηστών / αναγνωστών για διάφορα θέματα. Η παρούσα μελέτη, ακολουθώντας οιονεί πειραματικό σχεδιασμό, εστίασε στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής επιρροής στα διαδικτυακά μέσα εξετάζοντας εάν η έκθεση σε διαδικτυακά σχόλια χρηστών - σε ένα ειδησεογραφικό βίντεο - που εκφράζουν αποκλειστικά θετικές ή αρνητικές στάσεις προς τους πρόσφυγες μετανάστες, επηρεάζει τις προσωπικές στάσεις θετικά και αρνητικά αντίστοιχα. Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την παρούσα μελέτη είναι ότι η έκθεση σε θετικά σχόλια επηρεάζει θετικά τις στάσεις οδηγώντας σε λιγότερο προκατειλημμένες στάσεις προς τους πρόσφυγες μετανάστες (κατά 5.2 μονάδες σε κλίμακα μέτρησης στάσεων εύρους 72 μονάδων). Ωστόσο, η έκθεση σε αρνητικά σχόλια δεν διαπιστώθηκε να οδηγεί σε περισσότερο προκατειλημμένες στάσεις. Συνολικά, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης αποτελούν εμπειρικές ενδείξεις ότι η έκθεση σε θετικές απόψεις άλλων προς τους πρόσφυγες μετανάστες, επηρεάζει θετικά τις προσωπικές στάσεις.
Keywords: Διαδικτυακά σχόλια; Επίδραση; Στάσεις; Πρόσφυγες μετανάστες; Πείραμα