Ευφυές πλαίσιο σχεδίασης και παρακολούθησης της παραγωγής προϊόντων με συνδυασμό τρισδιάστατης αναπαράστασης και Manufacturing Blueprints - Λοΐζου, Σπύρος (Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στον παραδοσιακό κύκλο ανάπτυξης λογισμικού, η συλλογή απαιτήσεων θεωρείται ως η πιο σημαντική φάση. Η σωστή συλλογή των απαιτήσεων είναι καθοριστική στην ανάπτυξη λογισμικού επειδή η διόρθωση αμφιλεγόμενων ή ελλειπόντων απαιτήσεων μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα κόστη στην παραγωγή. Για τα συστήματα προϊόντων-υπηρεσιών (PSS), αυτή η προσέγγιση βασικής σύνθεσης προδιαγραφών δεν είναι η κατάλληλη επειδή θεωρείται ολοκληρωμένη όταν μια υπηρεσία ή ένα προϊόν έχει παραδοθεί. Αυτή η διατριβή εισηγείται μια καινοτόμα αρχιτεκτονική η οποία επιτρέπει στον πελάτη και στον μηχανικό/σχεδιαστή να σχεδιάσουν έξυπνα προϊόντα με τον συνδυασμό καινοτόμων και προχωρημένων τεχνολογιών όπως η διαμόρφωση των προϊόντων με 3D απεικόνιση, χρησιμοποίηση της γνώσης μέσω των Manufacturing Blueprints, και την παρακολούθηση της γραμμής παραγωγής. Αυτά υλοποιήθηκαν με PoCL για την γνώση και την διαμόρφωση των προϊόντων, gamification με την χρήση Unity για την παρουσίαση και επεξεργασία των έξυπνων προϊόντων και με bootstrap για την παρακολούθηση της γραμμής παραγωγής. O βασικός παράγοντας της βιομηχανίας 4.0 είναι η αξιοποίηση της έννοιας του μοντέλου «Digital-Twin». Δηλαδή, του συνδεδεμένου «έξυπνου» εργοστασίου του μέλλοντος, όπου τα συστήματα θα λειτουργούν με τεχνολογίες Πληροφορικής και θα δημιουργούν ένα εικονικό αντίγραφο του φυσικού κόσμου για να βοηθούν στην λήψη αποφάσεων με υψηλότερο βαθμό ακρίβειας. Η αρχιτεκτονική αυτή είναι βασισμένη στην καινοτόμα ιδέα των Manufacturing Blueprints, τα οποία είναι οι γνωσιακές δομές οι οποίες παρέχουν την βάση των λειτουργιών του PSS και της παραγωγής γνώσης, καθώς και κατασκευαστικών αποφάσεων που βασίζονται σε γεγονότα.
Keywords: Συστήματα προϊόντων-υπηρεσιών; Έξυπνα προϊόντα; PoCL; PSS παρακολούθηση; Gamification; Manufacturing Blueprints; Βιομηχανία 4ης γενιάς; Product-Service Systems; Smart Product; Customization; Product-Oriented Configuration Language; PSS Monitoring; Industry 4.0