Διερεύνηση του προσωπικού αφηγήματος των κυπριόπουλων παιδιών : Μικροδομική Ανάλυση - Λάμπρου, Αθανασία (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων είναι μια ικανότητα που εμφανίζεται σχετικά νωρίς και υφίσταται περαιτέρω ανάπτυξη καθ 'όλη τη διάρκεια των προσχολικών και σχολικών ετών. Η ανταλλαγή προσωπικών αφηγήσεων προάγει τη σωματική και συναισθηματική υγεία και υποστηρίζει τη συμμετοχή στην τάξη. Επιπλέον, στηρίζει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία του ατόμου. Αν και οι προσωπικές αφηγήσεις είναι καθολικά είδη λόγου, λίγες έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με την ικανότητα των παιδιών να μοιράζονται προσωπικές αφηγήσεις. Σκοπός: Απώτερος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η μικροδομική ανάλυση του προσωπικού αφηγήματος των κυπριόπουλων παιδιών καθώς και ο εντοπισμός πιθανών ομοιοτήτων ή διαφορών λόγω χρονολογικής ηλικίας ή φύλου. Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι παιδιά ηλικίας 8;0 έως 10;0 ετών. Το πρωτόκολλο Global-Τales (Westerveld, Lyons, Nelson, et al., 2022) χρησιμοποιήθηκε για να αποσπάσει έξι προσωπικές αφηγήσεις (ενθουσιασμένος, ανήσυχος, ενοχλημένος, περήφανος, επίλυση προβλήματος, κάτι σημαντικό) από κάθε παιδί. Η μικροδομική ανάλυση περιλαμβάνει μετρήσεις που αφορούν τη συντακτική (π.χ αριθμός δευτερευουσών προτάσεων) και λεξιλογική πολυπλοκότητα (π.χ Μέσο Μήκος Εκφοράς Λέξεων) του δείγματος αφήγησης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν ότι ορισμένες μετρήσεις αυξάνονται ως συνάρτηση της ηλικίας, ενώ άλλες όχι (π.χ. MLU). Εν τούτοις, δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων παιδιών. Στατιστικά σημαντική διαφορά εντοπίστηκε μεταξύ κοριτσιών και αγοριών αναφορικά με την κατηγορία κύριων προτάσεων. Συμπεράσματα: Το εργαλείο που έχει χορηγηθεί στην παρούσα έρευνα δίνει τη δυνατότητα χρήσης του, τόσο από λογοπαθολόγους όσο και από άλλους ειδικούς, ως μέσον αξιολόγησης όλων των γλωσσικών επιπέδων του παιδιού. Επιπλέον, μέσω της χορήγησης του εργαλείου GLOBAL TALES δύναται να εντοπιστούν δυσκολίες και αδυναμίες οι οποίες μετέπειτα μπορούν να αποτελέσουν τους στόχους της θεραπευτικής παρέμβασης σε κυπριόπουλα παιδιά.
Keywords: προσωπικό αφήγημα; μικροδομική ανάλυση; Πρωτόκολλο Διερεύνησης Προσωπικών Αφηγημάτων; personal narrative; microstructure analysis; GLOBAL TALES