Finite element concrete bridge model analysis and damage scenarios - Λαουτάρης, Αντώνης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Αυτή η μελέτη προτείνει μια ορθολογική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί 3D λογισμικό για τη δομική και δυναμική ανάλυση μιας υποθετικής γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοποθετείται βάση των γεωγραφικών δεδομένων της Κύπρου. Η συγκεκριμένη μελετη είναι γεωμετρικά συσχετιζόμενη με την Γέφυρα Ζυγού στη Λεμεσό και από την μη γραμμική ανάλυση που προκύπτει απο το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε, παρουσιάζονται τα διάφορα πιθανά σενάρια αστοχίας της γέφυρας. Κάθε άνοιγμα υποστηρίζεται σε στηρίγματα μήκους περίπου 15 m. Ως συνέπεια της επαναλαμβανόμενης γεωμετρίας της γέφυρας, οι δοκιμές στη δόνηση λειτουργούσαν σε ένα εύρος χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέριμνας δεδομένων. Ένα 3D μοντέλο πεπερασμένων στοιχείων δημιουργήθηκε και ενημερώνεται για να πάρουμε τιμές που αντιστοιχούν μεταξύ αριθμητικών και πειραματικών τρόπων μεταφοράς ιδιότητων. Στην μελέτη περιλαμβάνονται μετρήσεις πεδίου, αναλυτικές μελέτες επαλήθευσης μοντέλου, καθώς και τα σενάρια αστοχίας. Με τη βοήθεια του CSi Bridge ανάλυσης, σχετικά με περιπτώσεις φόρτισης, δυναμικής ανάλυσης, ο υπολογισμός της διάρκειας ζωής και οι συνδυασμοί φόρτισης που παροθσιάζονται ενδελεχώς σ’ αυτή την διατριβή εχουν ως κύριο στόχο την παρουσίαση των διαφόρων σεναρίων αστοχίας της γέφυρας καθώς και το πώς επηρεάζεται από διάφορους άλλους παράγοντες όπως είναι η διάβρωση, η ολική καταστροφή της γέφυρας στην περίπτωση σεισμού, όπως και άλλες περιπτώσεις αστοχίας που αφορούν τοπική καταστροφή και επηρεάζουν την ολική αντοχή της γέφυρας οπου μεταβάλλουν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής.
Keywords: Σκυρόδεμα; Δομική ανάλυση; Δυναμική ανάλυση; Μεθοδολογία