Social Representation of Overweight people in Animation - Neophytou, Elias (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλώς και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανπιεστήμιο Κύπρου, 2019)
Καθώς η εκπροσώπηση στα μέσα ψυχαγωγίας γίνεται ένα πιο συζητημένο θέμα, βλέπουμε περισσότερη έρευνα επικεντρωμένη στα αποτελέσματα και την επίδρασή της στον ευρύτερο πληθυσμό. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πώς μπορεί να έχει θετικά ή και αρνητικά αποτελέσματα, ανάλογα με τον τύπο της εκπροσώπησης, με επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των παιδιών. Ενώ αρκετές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των εθνικών μειονοτήτων, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκπροσώπησης, τα υπέρβαρα άτομα όχι και τόσο πολύ, ειδικά σε ρόλους πρωταγωνιστών. Αφού διεξήγα μια ανάλυση περιεχομένου των 5 κορυφαίων ταινιών και σειρών κινούμενων σχεδίων από 4 κατηγορίες κινούμενων σχεδίων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη εκπροσώπηση υπέρβαρων ατόμων ήταν πράγματι αλήθεια, ιδίως σε θέματα σχετιζόμενα με τη δράση. Ακολουθώντας με μια έρευνα επισκόπησης, στην οποία, αφού δημιούργησα ένα σύντομο σχεδιαστικό κλιπ, όπου παρουσίασα 3 ηρωικούς υπέρβαρους χαρακτήρες, έχω δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο σε αυτό το κλιπ. Το ερωτηματολόγιο, το οποίο μοίρασα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προοριζόταν για άτομα που θεωρούσαν τον εαυτό τους υπέρβαρα, με σκοπό να μελετήσω την αντίδραση και την ανταπόκρισή τους στους χαρακτήρες του κλιπ και να δω εάν υπάρχει οποιαδήποτε θετική ή αρνητική επιρροή που μπορούμε να παρατηρήσουμε . Τα αποτελέσματα έχουν δείξει πολύ θετικές απαντήσεις για το μεγαλύτερο μέρος και εκτίμηση για τους χαρακτήρες και το σχεδιασμό τους, καθώς και τα αισθήματα ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκώς πειστικά, λόγω της μεθοδολογίας δειγματοληψίας (δειγματοληψία ευκολίας) και του μεγέθους του δείγματος, εξακολουθεί να αποτελεί θεμέλιο για τους μελλοντικούς ερευνητές για να λάβουν υπόψη τους.
Keywords: εκπροσώπηση; υπέρβαροι χαρακτήρες; κινούμενα σχέδια; πρωταγωνιστές; δράση; νέα μέσα; representation; overweight characters; animation; protagonist; action; new media