Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ σε ψηφιακό μουσείου - Θεοδοσίου, Αντώνης (q, 2021)
Τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ πολλές φορές όταν επισκέπτονται μουσεία δεν βιώνουν και την καλύτερη εμπειρία, λόγω της πολυκοσμίας ή της υπερβολικής πληροφορίας που υπάρχει, οπότε τα ψηφιακά μουσεία μπορεί να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική γι’ αυτή την ομάδα ατόμων. Απαιτείται όμως, η βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας τους, στις ιστοσελίδες μουσείων και αυτός είναι και ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης. Η μελέτη επικεντρώνεται σε Άσπεργκερς ηλικίας 19-25 ετών και μέσα από συνεντεύξεις μαζί τους, αξιολογούνται 2 ιστοσελίδες ψηφιακών μουσείων, όσον αφορά την προσβασιμότητα και την ευχρηστία τους και έρχονται σε σύγκριση και με συνεντεύξεις από άτομα χωρίς Άσπεργκερ. Στην συνέχεια, με βάση αυτές τις αξιολογήσεις και τα συμπεράσματα που διαπιστώνονται, αναπτύσσεται πρωτότυπο ιστοσελίδας ψηφιακού μουσείου, με στόχο την δημιουργία της ιδανικότερης και πιο προσβάσιμης λύσης, για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για αυτά τα άτομα. Ακολούθως, διεξάγονται νέες αξιολογήσεις με άτομα με Άσπεργκερς και μη, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην ιστοσελίδα, η οποία μετατρέπεται σε πρωτότυπο με την χρήση HTML/CSS. Τέλος, επισημαίνονται τα τελικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τα ερευνητικά ερωτήματα και τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων.
Keywords: Άσπεργκερ; Προσβασιμότητα; Ψηφιακό μουσείο; Αξιολόγηση; Αsperger; Accessibility; Digital museum; Evaluation