Ανάπτυξη βιοδιεργασίας παραγωγής ηλεκτρικού οξέος από απόβλητα παρασκευής χυμών πορτοκαλιού - Παρμάκη, Στέλλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού οξέος και των άλλων οργανικών οξέων (γαλακτικό, μυρμηκικό και οξικό οξύ) που παράγονται από τον μεταβολισμό του A. succinogenes από την ζύμωση σακχάρων που περιέχονται στα απόβλητα παρασκευής χυμών πορτοκαλιού. Για την εκπλήρωση της εν λόγω εργασίας πραγματοποιήθηκε μια σειρά πειραμάτων, όπου τα απόβλητα παρασκευής χυμών πορτοκαλιού, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φυσικοχημικούς, αλλά και βιολογικούς τρόπους, έτσι ώστε να διασπαστή η κυτταρίνη και ημικυτταρίνη, και απελευθερωθούν τα σάκχαρα που βρίσκονται σε αυτά. Από τα αποτελέσματα των διάφορων πειραματικων δοκιμων εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι η μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικού οξέος επιτεύγχθηκε με τη ζύμωση σακχάρων που προέρχονται από όξινη και ενζυμική υδρόλυση του υδρολύματος των στερεών αποβλήτων πορτοκαλιού, σε όγκο εμβολίου 13% και ήταν 16.078g/L. Η μέγιστη παραγωγή των υπόλοιπων οργανικών οξέων που παράγωνται από τον μεταβολισμού του A. succinogenes εμφανίστηκε στη ζύμωση των σάκχαρα που εξάγωνται απο την όξινη υδρόλυση των στερεών αποβλήτων του πορτοκαλιού σε όγκο εμβολίου 20% και ήταν ίση με 12.675g/L. Επίσης η μεγαλύτερη παραγωγή των συνολικών οργανικών οξέων επιτεύχθηκε στην στην όξινη και ενζυμική υδρόλυση στο υδρόλυμα για όγκο εμβολίου 13% και ήταν 28.428g/L. Η προσθήκε 10g/L Υeast extract είχε ως αποτέλεσμα την αυξήση της συνολική παραγωγή των οργανικών οξέων για τη ζύμωση των σακχάρων της όξινης και ενζυμικής υδρόλυσης στο υδρόλυμα και τη φλούδα κατά 9.184g/L, αλλά την μείωση της παραγωγής ηλεκτρικού οξέος.
Keywords: Βιοδιεργασία; Ηλεκτρικό οξύ; Ζύμωση σακχάρων; A. succinogenes; Κυτταρίνη; Ημικυτταρίνη