Ανάλυση της επίδρασης του φαινόμενου της συσσωμάτωσης των ερυθροκυττάρων στη ροή του αίματος - Καμιναρίδου, Χριστιάνα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Το αίμα είναι ένα σύνθετο υγρό το οποίο αποτελείται από διάφορα κύτταρα και πρωτεΐνες μέσα στο πλάσμα, κατ’ επέκταση παρουσιάζει μια μη-Νευτώνεια συμπεριφορά λόγω της παρουσίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ροή του αίματος σε συνθήκες χαμηλής διάτμησης ροής κυριαρχείται από τις επιδράσεις του φαινομένου της συσσωμάτωσης των ερυθροκυττάρων, μια αναστρέψιμη ομαδοποίηση των κυττάρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός τρισδιάστατου κυτταρικού δικτύου. Αυτό το φαινόμενο είναι συνδεδεμένο με διάφορες παθολογικές καταστάσεις και γι’ αυτό η ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζετε εδώ και πολλά χρόνια. Η παρούσα πτυχιακή εργασία καταπιάνεται με την ανάλυση της επίδρασης του φαινομένου της συσσωμάτωσης των ερυθροκυττάρων στη ροή του αίματος σε μικροαγωγό με γεωμετρία Τ-junction, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στο αίμα και μετά από μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στις θεμελιώδεις αρχές της ρεολογίας, στη ρεολογία του αίματος, στις παθολογικές μεταβολές των μηχανικών ιδιοτήτων των ερυθροκυττάρων και στο ρόλο της ρεολογίας του αίματος στην αιμοδυναμική γίνεται μια εκτενείς αναφορά στη μεθοδολογία. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό JPIV (Particle Image Velocimetry) για την ανάλυση της ροής. Μετέπειτα έγιναν υπολογισμοί όσων αφορά τη δημιουργία προφίλ ταχυτήτων. Επίσης έγιναν υπολογισμοί για να εξεταστεί κατά πόσο η συσσωμάτωση των ερυθροκυττάρων επηρεάζει το σημείο ανακοπής της ροής και εάν η ροή του αίματος επηρεάζεται από τη διάσπαση του προς τις δύο διακλαδώσεις και αν αυτή η επίδραση μεταβάλλεται από την εμφάνιση του φαινομένου της συσσωμάτωσης. Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει προκύπτει πως η συσσωμάτωση των ερυθροκυττάρων επηρεάζει τη ροή και τα χαρακτηριστικά του αίματος αλλά επίσης υπήρξαν και αποτελέσματα στα οποία ήταν εμφανές πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη επίδραση.
Keywords: Φαινόμενο της συσσωμάτωσης; Ευθροκύτταρα; Λογισμικό JPIV; Ρεολογία του αίματος; Red blood aggregation; Erythrocytes; JPIV software; Blood rheology