Μοντελοποίηση του κτηρίου «Τοφφή Κυριάκου» για εγκατάσταση με κτηριακά ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά (Building Integrated PV) ως προς τις νέες οδηγίες της Ευρώπης για μηδενικά κτήρια - Σελιάς, Σωτήρης (My University, 2025)
Το Building Integrated Photovoltaics (BIPV) έχει να κάνει με την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στις επιφάνειες ενός κτιρίου, όπως οι τοίχοι, οι στέγες και τα παράθυρα. Με αυτή τη τεχνολογία συνδυάζουμε τη παραγωγή ενέργειας με τα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου. Οι εφαρμογές BIPV μειώνουν την ανάγκη για ξεχωριστές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα συμβάλουν στη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και την οικολογική αποτύπωση του κτιρίου, αφού το καθιστά λιγότερο εξαρτημένο από μη ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και μορφές BIPV τεχνολογιών που μας επιτρέπουν την εγκατάσταση τους σε διάφορα αρχιτεκτονικά σχέδια και κατασκευαστικές ανάγκες. Οι οποίες είναι, φωτοβολταϊκά πάνελ σε σχήμα κεραμιδιών, διαφανή ή ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά γυαλιά για παράθυρα και φωτοβολταϊκά φύλλα για την κάλυψη εξωτερικών τοίχων. Επιπρόσθετα, η BIPV θα βελτίωση τη μόνωση του κτιρίου, βοηθώντας στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας και μειώνοντας το κόστος του κλιματισμού. Εν κατακλείδι, η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελεί μια καινοτόμα λύση που συνδυάζει την αισθητική, την ενέργεια και τη βιωσιμότητα σε έναν τομέα που γίνεται όλο και πιο σημαντικός για την εποχή της πράσινης ανάπτυξης. Σε αυτή τη διπλωματική εργασία που θα ασχοληθούμε με τη μοντελοποίηση του κτηρίου Τοφφή Κυριάκου για εγκατάσταση με BIPV, θα χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό SAM(System Advisor Model). Βάση του κανονισμού για το ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά, που θα μας παράγουν όσο μας επιτρέπει η επιφάνεια του κτηρίου κοντά στο 80% της εγκατεστημένης ισχύος. Τέλος, στο λογισμικό SAM θα σχεδιαστεί ένα 3D μοντέλο που θα αναπαριστά το που θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στις διάφορες επιφάνειες του κτηρίου.
Keywords: Building Integrated Photovoltaics (BIPV); Παραγωγή ενέργειας; Ενεργειακή απόδοση; Οικολογική αποτύπωση κτιρίου