Πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στον Ευρωπαϊκό Χώρο - Κυριάκου, Χιονούλα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός εντάσσεται στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, ως το διατομεακό μέσο πολιτικής που επιτρέπει στις δημόσιες αρχές και τους ενδιαφερόμενους να εφαρμόζουν συντονισμένη, ολοκληρωμένη και διασυνοριακή προσέγγιση και συμβάλλει στην επίτευξη στόχων. Η Οδηγία 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 υποχρεώνει τα κράτη μέλη να την εντάξουν στο εθνικό τους δίκαιο και να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Τα κράτη μέλη είχαν την ελευθερία να σχεδιάσουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες τους βάση πάντα των ελάχιστων απαιτήσεων της Οδηγίας. Κάθε κράτος μέλος ενσωμάτωσε ή τροποποίησε υπάρχουσες νομοθεσίες, ούτως ώστε να καλύπτει με το καλύτερο τρόπο την Οδηγία. Τέλος αναφέρονται παραδείγματα μερικών χωρών της ΕΕ για το πώς και αν εφάρμοσαν Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Keywords: θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; αποκλειστική οικονομική ζώνη; Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ; θαλάσσια χωρικά σχέδια