Μακροοικονομικοί και εξειδικευμένοι τραπεζικοί προσδιοριστικοί παράγοντες των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου : εμπειρική ανάλυση - Τόνη, Ζωή (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, 2020)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει εμπειρικά τους μακροοικονομικούς και τους εξειδικευμένους τραπεζικούς προσδιοριστικούς παράγοντες των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη μελέτη εφαρμόζεται η οικονομετρική μεθοδολογία συνολοκλήρωσης των Αυτοπαλίνδρομων Κατανεμημένων Χρονικών Υστερήσεων (ARDL) κατά την περίοδο Q12009-Q42019, προκειμένου να εντοπιστούν σημαντικές μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών. Τα εμπειρικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα NPLs και στις δύο χώρες επηρεάζονται από το επιτόκιο, το δείκτη δανείων ως προς τις καταθέσεις, την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, το δείκτη τιμών του παραγωγού ως ένδειξη του πληθωρισμού και το μέγεθος των τραπεζών. Ακόμη, στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, η πιστωτική μεγέθυνση, η συναλλαγματική ισοτιμία και η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν σημαντική σχέση με τα NPLs. Επίσης, στην έρευνα επιβεβαιώνονται οι υποθέσεις “Quality of Management” και “Moral Hazard”. Τα ευρήματα της μελέτης δύναται να ωφελήσουν τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές των δύο χωρών, προκειμένου να σχηματιστούν κατάλληλες πολιτικές για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Keywords: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs); Τραπεζικό σύστημα; Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL); Μακροοικονομικοί παράγοντες; Εξειδικευμένοι τραπεζικοί παράγοντες; Ελλάδα; Κύπρος