Καμπάνια Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας – Κατάθλιψη - Φασουλίδου, Χριστίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλώς και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανπιεστήμιο Κύπρου, 2019)
Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα ψυχικής υγείας. Παρόλα αυτά το ευρύτερο κοινό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση στο θέμα της κατάθλιψης με αποτέλεσμα να επικρατούν ποίκιλες αντιδράσεις απέναντι στην κατάθλιψη αλλά και στους πάσχοντες της. Συγκεκριμένα, το κοινό συχνά έχει λανθασμένες απόψεις σε ότι αφορά το θέμα. Το γεγονός αυτό προκαλεί στερεότυπα και στίγμα που επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στους πάσχοντες της κατάθλιψης καταλήγοντας στην εσωστρέφεια και στην αίσθηση ντροπής. Γιατί όμως επικρατεί αυτή η στάση του ευρύτερου κοινού; Η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα για την κατάθλιψη αιτιολογούν τις προαναφερόμενες στάσεις του κοινού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχει αναγκαιότητα για περισσότερες και εξειδικευμένες εκπαιδευτικές καμπάνιες με στόχο την ενημέρωση μέσω ευαισθητοποίησης του κόσμου. Η κατάσταση αυτή παρότρυνε την παρούσα πτυχιακή εργασία με το συγκεκριμένο πρόβλημα ως θέμα δημιουργώντας μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη με τίτλο «Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας – κατάθλιψη.» Στόχος της πτυχιακής εργασίας είναι μέσω σχεδιαστικής, γραφιστικής και πολυμεσικής επικοινωνίας να αναπτυχθεί μια πρωτότυπη και αποτελεσματική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την κατάθλιψη.
Keywords: κατάθλιψη; ψυχική υγεία; ευαισθητοποίηση; στίγμα; depression; mental health; awareness; stigma; campaign