Πορεία Ναύλων και Οικονομία: Παράγοντες που επηρεάζουν τους Δείκτες Ναύλων της Ναυτιλίας - Γιώρκας, Αντρέας (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένων των σχετικών μεγεθών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Βασική πηγή εσόδων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι τα ναύλα που εισπράττουν για την εκτέλεση μιας διαδρομής ή και περισσότερων διαδρομών, ανάλογα με το περιεχόμενο του ναυλοσυμφώνου. Ωστόσο όμως ο τρόπος με τον οποίο θα εισπράξουν τα ναύλα αλλά κάποιες φορές και το πόσο του ναύλου καθορίζεται από παρούσες συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να προβλεφθούν. Μια επιχείρηση που έχει αποφασίσει να λάβει ένα ναύλο για το πλοίο της που βρίσκεται είτε σε Spot θέση είτε σε Time Charter θέση ή σε οποιοδήποτε άλλη θέση για την εκτέλεση ενός ταξιδιού ή πολλών ταξιδιών δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή του δείκτη Ναύλων την επόμενη μέρα του ταξιδίου, κατά την διάρκεια ή κατά το τέλος του συμφωνηθέντος ταξιδίου. Το μόνο που γνωρίζει είναι τα ναύλα /χρήματα που θα πάρει με την ολοκλήρωση του συμβολαίου νοουμένου ότι όλα πήγαν βάση της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι η Baltic Exchange όταν ενημερώνει σε καθημερινή βάση τους ενδιαφερόμενους για την τιμή του δείκτη στέλνει και μια πρόβλεψη για το μέλλον, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλους σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την αγορά, το περιβάλλον, το μεταφορικό κόστος και τις γενικότερες συνθήκες που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο. Τα έσοδα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων εξαρτώνται από πολυάριθμους παράγοντες και μπορεί να σχετίζονται ακόμα και με την τιμή του πετρελαίου, την γενικότερη τάση του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης θα παρουσιαστεί η πορεία των ναύλων από το 2010 μέχρι και τον Απρίλιο του 2018, η πορεία της τιμής του πετρελαίου και γενικά θα συζητηθούν όλες οι σημαντικές διαστάσεις που αφορούν στους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της τιμής των βασικών κατηγοριών ναύλων για ξηρό και υγρό φορτίο. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι μετά από το 2010 η πτώση της τιμής των ναύλων είναι αρκετά μεγάλη, υπάρχουν περίοδοι ανάκαμψης ενώ παρατηρούμε εποχιακούς οικονομικούς κύκλους σε όλες τις κατηγορίες ναύλων.
Keywords: Ναύλα; Ναυτιλία; Οικονομική κρίση; Τιμή πετρελαίου; Διεθνές εμπόριο