Τυροκομικά προϊόντα από παστεριωμένο και από νωπό γάλα. Μικροβιολογική Ποιότητα και Νομοθεσία - Αλκιβιάδη, Αρίστη (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Τα τυροκομικά προϊόντα έχουν χαρακτηριστεί ώς τα πιο πολυζήτητα τρόφιμα στην αγορά. Η τεράστια ποικιλομορφία σε είδη καλύπτει μέχρι και τα πιο απαιτητηκά γούστα και οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες έχει ο καταναλωτής. Τα τυριά παράγονται σε όλο τον κόσμο και η κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο παρασκευής ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή του τόπου της και μάλιστα κατοχυρώνοντας τα προϊόντα τους ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Πολλές χώρες χρησιμοποιούν νωπό γάλα βάση της παράδοσής τους ενώ άλλες χρησιμοποιούν μόνο παστεριωμένο γάλα. Ο λόγος είναι γιατί το νωπό γάλα θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας με περισσότερες πιθανότητες να επέλθουν επιμολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η Listeria monocytogenes και το E. coli O157:H7 όπως αποδεικνύεται και από καταγεγραμένα περιστατικά επιμολύνσεων τυριών από νωπό γάλα. Έτσι δημιουργήθηκαν νομοθεσίες για απαγόρευση του νωπού γάλακτος σε κάποιες χώρες και Ευρωπαϊκοι Κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ακολουθούν υποχρεωτικά όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να χρησιμοποιούν το νωπό γάλα.
Keywords: Τυριά; Απαστερίωτο/νωπό; Παστεριωμένο; Νομοθεσίες; Κανονισμοί; Μικροοργανισμοί; Cheese; Unpasteurized/raw; Pasteurized; Legislation; Regulations; Microorganisms.