Ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος της αυτόχθονης κυπριακής αγελάδας - Θεοδοσίου, Σοφία (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην αυτόχθονη Κυπριακή φυλή αγελάδων, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της αγρο-κτηνοτροφικής κληρονομίας της Κύπρου. Σήμερα, ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τα 1.202 ζώα, τα οποία εκτρέφονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος. Το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την διατροφή των θηλαζουσών μοσχαριών και δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά. Σκοπός της μελέτης αυτής, ήταν ο προσδιορισμός της χημικής σύστασης του γάλακτος της εν λόγω φυλής και η σύγκριση με το γάλα φυλών παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που εκτρέφονται στο νησί, όπως η Jersey και η Holstein Friesian. Για το λόγο αυτό, συλλέχθηκαν δεκαέξι δείγματα γάλακτος από αγελάδες της εγχώριας φυλής από όλες της επαρχίες της Κύπρου και πραγματοποιήθηκε ανάλυση της σύστασης του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνη. Η πρωτεϊνοπεριεκτικότητα του γάλακτος της Κυπριακής φυλής κατά μέσο όρο ήταν 3,27% και η λιποπεριεκτικότητα κατά μέσο όρο 3,63%. Αντίστοιχα, οι τιμές αυτές ήταν 4% και 5,27% για την φυλή Jersey και 3,03% και 3,59% για την φυλή Holstein Friesian. Η διατροφική σύσταση του γάλακτος διαφέρει μεταξύ των φυλών, αντικατοπτρίζοντας την προσαρμοστικότητα της Κυπριακής φυλής στις τοπικές συνθήκες και την αποδοτική εκμετάλλευση συστημάτων χαμηλών εισροών. Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να αναδειχθεί πλήρως η σημαντικότητα της Κυπριακής φυλής αγελάδων.
Keywords: Ντόπια Κυπριακή φυλή.; εγχώριες φυλές; λίπος γάλακτος; πρωτεΐνη γάλακτος; Cypriot cattle; indigenous breeds; milk fat; milk protein