Αύξηση του λόγου νερού/ τσιμέντου στο εργοτάξιο - Χαραλάμπους, Ερμογένης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Το σκυρόδεμα είναι το σπουδαιότερο υλικό της οικοδομής, αυτό που θα βαστήξει τα φορτία και τον σεισμό. Όλα τα άλλα υλικά είναι δευτερεύοντα, κάνουν περισσότερο άνετη τη διαβίωση, όμως πάνω σε ένα σαθρό σκελετό καταντούν περιττά. Οποιοδήποτε υλικό της οικοδομής που στην χρήση του αποδείχτηκε ελαττωματικό μπορεί οποτεδήποτε να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο καλύτερο. Το ακατάλληλο σκυρόδεμα θα παραμείνει ακατάλληλο και ανασφαλές σε όλη τη ζωή του έργου. Στην ανάπτυξη και κατασκευή σημαντικών έργων μηχανικής το σκυρόδεμα χρησιμοποιείται ευρύτατα γιατί σε σύγκριση με άλλα φυσικά ή τεχνητά υλικά, οι πρώτες του ύλες είναι διαθέσιμες παντού, είναι σχετικά εύκολο να κατασκευασθεί και να μορφοποιηθεί, έχει χαμηλό κόστος και παρουσιάζει υψηλή αντοχή σε θλίψη. Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε πόσο επηρεάζει την αντοχή του σκυροδέματος η αλλαγή της αναλογίας νερού-τσιμέντου σε έτοιμο βιομηχανικό σκυρόδεμα στο εργοτάξιον και πόσον η μη ενυδάτωση των δομικών στοιχείων μετά την σκυροδέτηση επηρεάζει την αντοχή του σκυροδέματος. Πάρθηκαν δείγματα από έτοιμο βιομηχανικό σκυρόδεμα με αναλογία νερού- τσιμέντου 0.50, και αυξήθηκε ο λόγος νερού-τσιμέντου σε 0.56 και 0.62. Άλλα χαρακτηριστικά του σκυροδέματος παρέμειναν σταθερά σε όλα τα συγκεκριμένα δείγματα. Για να ελέγξουμε κατά πόσον επηρέαζε η μη ενυδάτωση του σκυροδέματος μετά την σκυροδέτηση τοποθετήθηκαν δήγματα σε δεξαμενή ενυδάτωσης, σε θερμοκρασίες δωματίου και έξω στην ατμόσφαιρα. Η θλιπτική αντοχή των δειγμάτων 15 x 15 x 15cm3 αξιολογήθηκαν σε 7,14,28 και ημέρες. Τα αποτελέσματα για τα πειράματα έδειξαν ότι η από την αλλαγή του λόγου Ν/Τ από 0.50 σε 0.56, 0.62 μειώθηκε η θλιπτική αντοχή κατά 16,57% και 27,2% αντίστοιχα και η μη ενυδάτωση του σκυροδέματος μείωσε την αντοχή των δοκιμιών που τοποθετήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου κατά 5,62% και των δοκιμιών που τοποθετήθηκαν έξω στην ατμόσφαιρα κατά 8,29%.
Keywords: Σκυρόδεμα; Νερό; Τσιμέντο; Ατμόσφαιρα