Διερεύνηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην ποιότητα ζωής και στις συμπεριφορές υγείας των κατοίκων στην πόλη της Λεμεσού - Έλληνα, Παναγιώτα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία βρίσκονται τα τελευταία έτη στο επίκεντρο των συζητήσεων και προβληματισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών, καθώς και σε αυτό της επιστημονικής κοινότητας. Ενώ έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στον τομέα της υγείας, εν τούτοις το επίπεδο των ανισοτήτων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, παραμένει υψηλό. Η κοινωνική διαβάθμιση στην υγεία, την ασθένεια και τη θνησιμότητα είναι ένα από τα ευρύτερα παρατηρούμενα και αξιόπιστα ευρήματα της διεθνούς επιδημιολογικής έρευνας. Η κοινωνική συνοχή απειλείται σοβαρά από τις κοινωνικές ανισότητες, στον τομέα της υγείας, και ως εκ τούτου, η διερεύνησή τους αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας. Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο των κοινωνικών ανισοτήτων, εξακολουθούν να παραμένουν ασαφείς σε ορισμένες καταστάσεις. Το περιβάλλον όπου ζει κανείς, διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, η ύπαρξη του κοινωνικόοικονομικού μειονεκτήματος, οι ψυχοκοινωνικές επιδράσεις (κοινωνική συνοχή), οι συμπεριφορές υγείας, το φύλο, μπορεί να εξηγήσουν- εν μέρει- την κοινωνική διαβάθμιση στην υγεία. Επιπρόσθετα, αυξάνεται το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της ποιότητας ζωής μέσα από την αντιλαμβανόμενη κατάσταση υγείας (αυτοαξιολόγηση της υγείας).
Keywords: Ποιότητα ζωής; Φύλο; Κοινωνική θέση; Κοινωνικές ανισότητες; Social status; Gender; Quality of life; Social inequalities